IDF stuurt versterkingen naar grens met Gazastrook

Thursday, October 04, 2018 |  Redactie Israel Today
De situatie bij het grenshek met de Gazastrook is de laatste dagen weer verslechterd. Daarom besloot stafchef Gadi Eizenkot donderdagochtend om de Israëlische strijdkrachten aan de grens met de Gazastrook te versterken.

Afbeelding: Israëlische soldaten tijdens rellen aan de grens met de Gazastrook (Archieffoto: Sliman Khader).

Een Israëlische legerwoordvoerder zei: 'Na een beoordeling van de situatie vanochtend hebben de stafchef luitenant-generaal Gadi Eizenkot en hoge IDF-officieren, evenals leden van de veiligheidsdienst (Shin Bet), besloten om het leger in het gebied van het zuidelijk commando de komende dagen aanzienlijk te versterken en een vastberaden beleid voort te zetten om terroristische activiteiten en infiltratie van Israël vanuit Gaza te verhinderen'.

'Het Israëlische leger is voorbereid op een veelheid van scenario's en houdt de terreurorganisatie Hamas verantwoordelijk voor alles wat er in en vanuit de Gazastrook gebeurt'.

In de afgelopen dagen zijn er verschillende pogingen ondernomen om het grenshek naar Israël te overschrijden. Op woensdag merkten de Israëlische soldaten dat twee verdachten vanuit het noordelijke deel van de Gazastrook het grenshek probeerden te doorbreken. Na hun arrestatie werd een mes in beslag genomen.

Sinds afgelopen vrijdag zijn er talrijke gewelddadige rellen geweest langs de grens, waarbij meer dan 100 granaten en explosieven naar Israëlische soldaten zijn gegooid. Een deel van de onruststokers kwam om het leven bij de confrontaties met het Israëlische leger en velen raakten gewond.

In een interview (zie volgend artikel) zei Hamasleider Yahya Sinwar, dat niemand geïnteresseerd zou zijn in een volgende oorlog met Israël. Men zou rust voor rust en een einde aan de blokkade geven, zei hij.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.