Hamas-leider Sinwar: 'Ik wil geen oorlogen meer'

Thursday, October 04, 2018 |  Redactie Israel Today
Niemand en vooral Hamas, is geïnteresseerd in een nieuwe oorlog, zei Hamas-leider Yahya Sinwar woensdag in een interview met een Italiaanse krant en de Israëlische krant Yediot Achronot, die het in het weekeind-supplement publiceert.

Afbeelding: Yahya Sinwar (Archieffoto: Abed Rahim Khatib/Flash90)

Vandaag publiceerden de Israëlische media delen van het interview van de Italiaanse journaliste Francesca Borri voor haar krant 'La Repubblica' en de Israëlische krant Yediot Achronot. Het interview vond plaats in het kantoor van Yahya Sinwar in het centrum van Gaza. Sinwar heeft 22 jaar in Israëlische gevangenis doorgebracht tot hij zeven jaar geleden werd vrijgelaten in het kader van de uitwisseling van gevangenen voor de Israëlische soldaat Gilad Shalit. Al snel werd hij de leider van Hamas.

Sinwar wist dat het interview voor de krant Yediot Achronot is. De Italiaanse journaliste vroeg hem, waarom hij juist nu bereid was een interview te geven voor een Israëlische krant. Als antwoord zei hij, dat hij nu een echte mogelijkheid op verandering zag. Niemand zou belang hebben bij een nieuwe oorlog.

'Waarom zou iemand met slechts vier katapulten zich tegenover een kernmacht opstellen?', legde hij uit. 'Een oorlog zou niets opleveren. Ik zeg niet dat ik niet meer zal vechten. Ik zeg dat ik geen oorlogen meer wil. Wat ik wil is een einde aan de blokkade. Mijn eerste verplichting is om in het belang van mijn volk te handelen, om hen te beschermen en hun recht op vrijheid en onafhankelijkheid te verdedigen.'
Daarbij Sinwar noemde de humanitaire crisis in Gaza en waarschuwde voor een nieuwe ronde van geweld.

'De verantwoordelijkheid ligt bij degenen die de grenzen sluiten, niet bij degenen die steeds weer proberen de grenzen te openen,' zei hij. Hij beweerde ook dat het niet zijn doel was om Israël te vernietigen, maar om rust voor rust en het opheffen van de blokkade te geven. Een blokkade is geen rust.

In het interview sprak Sinwar ook over een mogelijke uitwisseling van gevangenen in het kader van de onderhandelingen over een wapenstilstand. Hij zei dat dit van groot belang is. Het is geen politieke, maar een morele kwestie. 'Ik zal er alles aan doen om degenen die nog in de gevangenis zitten, vrij te laten', zei hij.

Op de vraag, wat er zou gebeuren als er geen wapenstilstand zou komen, antwoordde de Hamas-leider de journaliste: 'Deze overeenkomst bestaat nog niet. Hamas en bijna alle andere Palestijnse organisaties zijn bereid om deze te ondertekenen en te gehoorzamen. Maar op dit moment is er alleen de bezetting. Het is belangrijk om duidelijk te stellen: Als we worden aangevallen, verdedigen we ons. Zoals altijd. En dan hebben we weer een oorlog. Maar dan zijn jullie over een jaar weer hier, en ik zal jullie opnieuw vertellen dat jullie niets zullen bereiken met oorlog'.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.