Duitse bondskanselier Angela Merkel in Israël

Thursday, October 04, 2018 |  Redactie Israel Today
De Duitse bondskanselier Angela Merkel is woensdagavond zoals gepland in Israël geland voor een bezoek van 24 uur. Ze wordt vergezeld door een groot deel van haar kabinet, waarmee ze leden van de Israëlische regering zal ontmoeten voor het traditionele regerings­overleg van beide regeringen.

Na haar landing op de luchthaven Ben Goerion ontmoette ze Benjamin Netanyahu en zijn vrouw Sara voor een diner in de residentie van de Israëlische premier in Jeruzalem.

Kranslegging in Jad Vashem. (Foto: Oren Ben Hakoon/POOL)

Donderdagochtend is het eigenlijke bezoekprogramma van start gegaan. Al om 7.30 uur arriveerde ze bij het Holocaust­herdenkings­monumentYad Vashem op de Herzlberg, waar ze een krans legde en ook in het gastenboek schreef.
'80 jaar geleden, in de Kristallnacht in november, beleefden Joden in Duitsland haat en geweld zoals ze nog nooit eerder hadden meegemaakt. Wat later kwam waren de ongekende misdaden van een breuk in de beschaving. Op grond hiervan is Duitsland verantwoordelijk om te herinneren aan deze misdaden en om antisemitisme, vijandschap tegen vreemdelingen, haat en geweld te bestrijden', schreef Merkel in het gastenboek.

Na haar bezoek aan Yad Vashem ging Merkel naar het Israel Museum, waar ze een eredoctoraat ontving van de Universiteit van Haifa en met studenten sprak. Later brengt ze samen met premier Benjamin Netanyahu een bezoek aan een tentoonstelling van technische innovaties in het museum en ontmoet ze zakenmensen voor een rondetafelgesprek.

's Middags wordt de kanselier ontvangen door de Israëlische president Reuven Rvlin voor een gezamenlijke lunch, gevolgd door een ontmoeting met premier Netanyahu, die vervolgens een gezamenlijke persconferentie zal houden.

Rond 16 uur komen de regeringen van Israël en Duitsland bijeen voor overleg. Daarbij ligt de nadruk op samenwerking op het gebied van veiligheid, cyber, wetenschap en bedrijfsleven.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.