Hamas richt zich op kinderen met speelgoedballonnen

Thursday, October 04, 2018 |  Redactie Israel Today
Zoals het nieuwsportaal Yediot Achronot meldde, gebruikt Hamas nu vuurballonnen, waaraan lichtjes en speelgoed zijn bevestigd, om peuters aan te moedigen om ermee te spelen. Zulke ballonnen werden ontdekt in de regio Eshkol, aan de grens met de Gazastrook.

Afbeelding: Een gekleurde vuurballon met smiley (Foto: politiewoordvoerder)

Ze zien eruit als normale speelgoed­ballonnen, maar waren gevuld met brandbare vloeistoffen en kunnen exploderen als de ballon barst. Daarnaast waren sommige ballonnen nog voorzien van smileys of kleine afbeeldingen om een mooie indruk te maken en om de kinderen te lokken.

De secretaris van de kibboets Be´eri, Yaniv Hagi, zei: 'vuurballonnen landen op elk moment van de dag of nacht in onze kibboets. Ze komen aan met knipperende en fonkelende lichten, en op sommige ballonnen zitten smiley gezichten, zodat kinderen ze willen aanraken'.

Als gevolg van deze nieuwe dreiging zijn nieuwe veiligheidsvoorschriften ingevoerd. Kinderen worden gewaarschuwd om niet met ballonnen te spelen, en als ze er een ontdekken, moet een volwassene of veiligheidsagent worden ingelicht.

Yaniv Hagi ziet hierin ook een taak voor premier Netanyahu: 'Ik verwacht van de premier dat hij zijn verantwoordelijkheid neemt en zegt: 'Ik zal er alles aan doen om dit probleem op te lossen'. Dat betekent niet alleen geweld, maar ook praten, werken, proberen te investeren in middelen, tijd en geld - alles wat hij kan. Deze situatie kan niet voortduren'.

Vuurballonnen in centraal Israël
Niet alleen de streek langs de Gazastrook kampt met vuurvliegers en vuurballonnen, ook in het binnenland werden die gesignaleerd. Maandag ontdekte een voorbijganger een vuurballon in een industriegebied in Modi'in, op 5 kilometer van Tel Aviv. Sappeurs maakten de ballon onschadelijk, er werd geen schade of gewonden gemeld.
Volgens de politie was de ballon niet afkomstig uit de Gazastrook, maar was deze het werk van Arabieren uit omliggende dorpen, die de aanvallen uit de Gazastrook nabootsen en ballonnen oplaten in de richting van steden in centraal Israël

Woensdag werd in Jeruzalem een ballon aangetroffen waaraan een lap stof was bevestigd, blijkbaar bedoeld voor brandstichting, en in juli landde een vuurballon in Be'er Sheva, meldde de nieuwssite Ynet

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.