Groeten uit Israël: Militaire dienst, school voor het leven

Thursday, October 04, 2018 |  Dov Eilon
Goede morgen, beste lezers,

Nauwelijks zijn we gewend aan de terugkeer naar het dagelijks leven, of het weekeinde staat alweer voor de deur. Maar ditmaal zal het een heel normaal weekeinde zijn. Onze jongste zoon is ook alweer aan de school gewend, het valt allemaal best mee. Onze dochter moet nu drie weken lang op de basis blijven, ook dat komt voor.

Niet te geloven dat ze alweer iets meer dan een jaar in militaire dienst is. We zullen haar de komende tijd vast wel een paar keer bezoeken, om ‘thuis’ wat dichterbij te brengen. Ook de drie weken die ze nu aan één stuk op de basis moet blijven, gaan voorbij. En zo slecht heeft ze het daar ook helemaal niet. Ze heeft in haar diensttijd ook al veel nieuwe vrienden gevonden met wie ze de tijd doorbrengt. Ik vind zelf dat je van dienst in het leger alleen maar kunt profiteren. Ik heb al eens eerder gezegd dat militaire dienst als een school voor het leven is, ook al zullen veel 'Israëlcritici' me nu ongeloofwaardig aankijken.

De volgende video van de Duitse zender Pro Sieben hebben we u al een keer getoond. Maar bij het schrijven van deze tekst schoot hij me weer te binnen. Er zijn weinig Duitse video’s die een kijkje bieden in de militaire dienst van jonge Israëliërs.

Video over de militaire dienst in Israël

Als onze dochter over een jaar haar militaire dienst beëindigt, begint onze jongste zoon ermee. De militaire dienst voor mannen duurt niet meer drie jaar, zoals vroeger, maar nog 'slechts' twee jaar en acht maanden. Later zal het zelfs nog maar twee en een half jaar duren. Mijn zoon vraagt zich wel eens af, hoe het zou zijn als als je helemaal niet meer in dienst hoeft, zoals in Duitsland. Meteen na school gaan studeren, zoiets heb je hier bij ons nauwelijks, tenzij je er toestemming van het leger voor krijgt. Dan mag je eerst studeren, maar dat moet dan wel een vak zijn dat het leger ook nodig is, zoals bijvoorbeeld geneeskunde, of informatica. Deze door het leger aangeboden loopbaan noemt men Atuda.

Na het einde van de studie krijg je dan de eigenlijke militaire dienst, die je dan verricht op een gebied waar je voor hebt gestudeerd. De diensttijd duurt dan wel wat langer, je moet je voor drie extra jaren verplichten. Per slot van rekening heeft het leger in de militairen geïnvesteerd. Je begint je legerdienst dan ook als officier. Eigenlijk helemaal niet zo’n slechte zaak. Je krijgt je studie betaald, en je werkt dan in je vakgebied en verdient er als beroepsmilitair zelfs nog wat bij. En na je diensttijd staan er op de arbeidsmarkt heel wat deuren voor je open.

Onze zoon heeft nog geen keuze gemaakt wat hij tijdens zijn militaire dienst zou willen doen. Binnenkort krijgt hij nog een brief van het leger waarin hem enkele mogelijke loopbanen worden voorgesteld. Zijn hele laatste schooljaar zal begeleid worden door uitnodigingen van het recruterings­bureau van het leger. Aan het einde wordt dan beslist waar hij zich aan het begin van zijn diensttijd over een jaar moet melden. We zijn benieuwd.

En nu ben ik u nog het weer verschuldigd. Gisteravond is het gelukkig weer wat afgekoeld. Vooral hier in Jeruzalem was het veel te heet voor de maand oktober.

En hier is het weer voor vandaag in Israël: Helder tot bewolkt, met een duidelijke daling van de temperaturen, vooral in het binnenland. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 28 graden, Tel Aviv 29 graden, Haifa 28 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 34 graden, aan de Dode Zee 37 graden, Be'er Sheva 32 graden, Eilat aan de Rode Zee 36 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is een halve centimeter verder gedaald en staat nu op 214,435 meter onder de zeespiegel.

Ik wens u een prettige en rustige donderdag. Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.