VN-staf ontvlucht Gaza na bedreiging door Palestijnen

Wednesday, October 03, 2018 |  Redactie Israel Today, IL TV
Ze zeggen dat je niet bijt in de hand die je voedt. Palestijnse groepen zoals Hamas zijn er niet in geslaagd om die les te leren, of ze verzetten zich er actief tegen om voor nog meer chaos en lijden te zorgen, wat op zijn beurt een veel donkerder doel dient.

Degenen die vandaag de echte les leren zijn de internationale ambtenaren, die naïef geloofden dat humanitaire, financiële en academische hulp de Palestijnen zou matigen en vrede zou helpen bevorderen. Zij leren heel duidelijk waarom Israël zoveel moeite heeft met het sluiten van enige vorm van zinvolle overeenkomst met degenen die de touwtjes in de Palestijnse samenleving in handen hebben.

Palestijnse vluchtelingen hebben het beter dan alle andere vluchtelingen op aarde, op meer dan één manier. Zij hebben met name hun eigen speciale VN-agentschap, UNRWA.
Maar maandag waren de buitenlandse medewerkers van de kantoren van de UNRWA in Gaza naar verluidt over de grens naar Israël gevlucht na bedreigingen van geweld door hun eigen Palestijnse medewerkers.

Nadat de Amerikaanse president Donald Trump had besloten dat Palestijnse vluchtelingen niet langer anders zouden moeten worden behandeld dan andere vluchtelingen en de Amerikaanse financiering van UNRWA ($ 350 miljoen per jaar) had stopgezet, moest het agentschap zijn activiteiten afslanken, onder meer door het ontslag van een groot aantal lokale medewerkers.

Ondanks dat de Palestijnen na de Tweede Wereldoorlog meer buitenlandse financiële steun per hoofd van de bevolking ontvingen dan Europa in het kader van het Marshallplan, zijn de Palestijnen er niet in geslaagd om een levensvatbare economie te creëren en zijn ze dus sterk afhankelijk van de banen die hun eigen regering of buitenlandse NGO's bieden.

En dus begonnen de Palestijnse medewerkers van de UNRWA, volgens een bericht van AFP met het bedreigen van de buitenlandse medewerkers, ondanks het feit dat de situatie niet door hen was veroorzaakt.

UNRWA zelf was voorzichtig om de lokale Palestijnen niet de schuld te geven (om zijn mogelijkheden om in de door Hamas gecontroleerde Gazastrook te opereren niet in gevaar zou brengen), en gaf in plaats daarvan een verklaring vrij die vaag onthulde dat 'een aantal personeelsleden werden lastiggevallen en verhinderd hun taken uit te voeren. Sommige van deze acties waren specifiek gericht op het UNRWA-management in Gaza.'

Het Israëlische Ministerie van Defensie bevestigde dat het de tijdens Soekot gesloten grensovergang Erez van de Gazastrook had geopend om UNRWA-stafleden te 'evacueren' naar de Joodse Staat.

Volgens David Bedein, directeur van Israel Resource News Agency, ou UNRWA genoeg geld in kas moeten hebben nu veel donorlanden hun bijdragen verhoogden.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.