Duitse Bondskanselier Merkel in Israël verwacht

Wednesday, October 03, 2018 |  Redactie Israel Today
De Duitse bondskanselier Angela Merkel, bekend als een grote vriend van Israël, wordt woensdagavond op de luchthaven van Ben Goerion verwacht voor een tweedaags bezoek aan het Heilige Land. Na haar landing zal bondskanselier Merkel dineren met premier Benjamin Netanyahu.

Afbeelding: Bondskanselier Merkel en premier Netanyahu tijdens hun laatste bijeenkomst in Berlijn in juni (Foto: Haim Zach/GPO).

Het eigenlijke programma van hun korte bezoek begint donderdagochtend met een bezoek aan het Holocaust Museum Yad Vashem. Daarna staat een bezoek aan het Israel Museum in Jeruzalem op het programma. Angela Merkel zal daar een eredoctoraat ontvangen van de Universiteit van Haifa. Merkel en Netanyahu bezoeken vervolgens een tentoonstelling van technische innovaties in het museum. Er zal daar ook een ontmoeting met zakenmensen plaatsvinden.

In de middag komt de kanselier dan samen voor een werklunch met de Israëlische president Reuven Rivlin. Daarna volgt de officiële ontmoeting met premier Benjamin Netanyahu, evenals een bilaterale bijeenkomst van Duitse en Israëlische ministers. Tijdens haar bezoek wordt Merkel vergezeld door zes Duitse ministers en elf vertegenwoordigers van het bedrijfsleven.

Na een gezamenlijke persconferentie vindt voor de zevende keer het Duits-Israëlische regeringsoverleg plaats, dat wordt voorgezeten door de Duitse bondskanselier.
Morgen tegen 19 uur vliegen de bondskanselier en haar delegatie weer naar Duitsland.

Het bezoek speelt zich af tegen de achtergrond van de kritiek van premier Netanyahu vorige week voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties over de nucleaire dreiging vanuit Iran. Toch wordt verwacht dat het bezoek aan Israël zonder spanning zal verlopen, want Merkel wordt beschouwd als een vriend van de Joodse Staat.

Geschil over bedoeïenendorp
Ondanks haar vriendschap met Israël lijkt het bezoek van de kanselier niet probleemloos te verlopen. Volgens een rapport van de Israëlische legerradio zou bondskanselier Angela Merkel hebben gedreigd haar bezoek te annuleren voor het geval dat het bedoeïenendorp voor haar geplande aankomst in Israël zou worden ontruimd. Dit zou de bondskanselarij hebben gemeld; de Duitse ambassade ontkent dit echter. Het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken had al wel kritiek geuit op de geplande vernietiging van het dorp.

In het Bedoeïenendorp Khan al-Ahmar, dat door een Israëlische rechtbank als illegaal wordt beschouwd en binnenkort wordt ontruimd, hoopt men dat de Duitse bondskanselier actie zal ondernemen tegen de geplande sloop van het dorp. De kinderen van het dorp maakten posters met de foto van de bondskanselier met het verzoek om hun school en het dorp te redden (Foto: Wisam Hashlamoun/Flash90).

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.