Groeten uit Israël: Rijbewijs vereist voor e-bikes?

Wednesday, October 03, 2018 |  Dov Eilon
Goede morgen, beste lezers,

De terugkeer in het dagelijks leven is ons heel goed gelukt. Vanochtend vroeg is ook de school weer begonnen. Nu begint het dus echt, want eigenlijk is de zomervakantie nu pas voorbij, die paar schooldagen in september zijn het noemen niet waard. Onze zoon vroeg me gisteren wat onzeker, hoe hij dan vandaag weer naar school moest gaan. De vakanties hebben gewoon veel te lang geduurd. Volgend jaar beginnen de hoge feestdagen, Nieuwjaar, Yom Kippoer en Soekot, pas vanaf midden oktober, dat is veel beter. Voor onze jongste zoon is dat niet meer relevant, hij is dan mogelijk al aan zijn militaire dienst begonnen.

De gevaren van het rijden op e-bikes of e-scooters zijn hier bij ons de afgelopen weken heel veel besproken. Deze zijn vooral bij jongelui heel geliefd. Volgens de wet is rijden op e-bikes of e-scooters pas toegestaan vanaf 16 jaar. Maar helaas rijden desondanks ook veel kinderen ermee. Juist de afgelopen tijd zijn er een paar tragische ongevallen geweest, waarbij jongeren om het leven zijn gekomen.

Ongeveer een week geleden kwam de zoon van een zeer beroemde Israëlische filmregisseur bij een ongeval om het leven; hij werd door een auto overreden. De chauffeur was een jonge prof-voetballer, die zo stom was om ook nog meteen door te rijden; hij zit nu in voorarrest. Het slachtoffer overleed een paar dagen later, precies op zijn zeventiende verjaardag, aan zijn zware verwondingen. Deze tragedie stond dagen achtereen in de krantenkoppen. De vader van de jongen is de regisseur Avi Nesher, die enkele deels zeer beroemde Israëlische films op zijn naam heeft staan. Bij de begrafenis van zijn zoon kwamen enkele duizenden mensen.

Al 18 mensen zijn dit jaar bij ongevallen met e-bikes of e-scooters om het leven gekomen. Nu worden de verantwoordelijken gezocht. Enerzijds wordt de politie verweten, dat ze deze de wet niet uitvoert en niet voldoende controleert. Velen rijden gewoon zonder een wettelijk voorgeschreven veiligheidshelm. Het Ministerie van Verkeer stelt de ouders verantwoordelijk om op hun kinderen toe te zien. Daar zit wat in; het is een kwestie van opvoeding tot correct en veilig gedrag in het wegverkeer. Nu eisen velen ook een rijbewijs voor e-bikes en e-scooters, net zoals je die vroeger had voor bromfietsen, die niet sneller reden dan de e-bikes.

Campagne voor het dragen van een veiligheidshelm

Het model Shlomit Malka, die in bovenstaande video te zien is, had in de zomer van 2017 een ongeluk met haar e-scooter. Ze viel op haar hoofd en verloor het bewustzijn. Haar toestand werd ernstig genoemd, ze moest beademd worden. Maar al een dag later ging het goed met haar, ze had geluk. Sindsdien presenteert zij verschillende campagnes die het dragen van een veiligheidshelm moeten stimuleren. Aan het einde zegt ze dan vaak dat ze alleen dankzij het enorme geluk dat ze had, hier staat. Laten we hopen dat velen haar zullen horen.

Hoewel het officieel al herfst is, wil het gewoon niet kouder worden. Integendeel zelfs. Het wordt steeds warmer. Dat mag dan prettig zijn voor de toeristen, maar ik verlang ook naar regen en koele lucht.

En hier is het weer voor vandaag in Israël: Gedeeltelijk bewolkt met hoge bewolking. Vooral in de bergen en in het binnenland wordt het duidelijk warmer, voor het jaargetijde zelfs iets te warm. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 34 graden, Tel Aviv 31 graden, Haifa 30 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 38 graden, aan de Dode Zee 38 graden, Be'er Sheva 36 graden, Eilat aan de Rode Zee 39 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is een halve centimeter verder gedaald en staat nu op 214,43 meter onder de zeespiegel.

En nu wens ik u een prettige en rustige woensdag. Weest u voorzichtig op de weg, dat is de moeite waard. Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.