Groeten uit Israël: De feestdagen zijn weer voorbij

Tuesday, October 02, 2018 |  Dov Eilon
Goede morgen, beste lezers,

En nu zijn ze voorbij, de feestdagen. Nu begint het gewone dagelijks leven weer. De tijd is gekomen om alles wat we ons voor „na de feestdagen” hebben voorgenomen, ter hand te nemen en ook te doen. Sinds de zomer was het een makkelijk smoesje om alles „na de feestdagen” te doen. „Na de feestdagen” – in het Hebreeuws „Acherei haChagim” – is een bekende Hebreeuwse uitdrukking, vaak een van de eerste die je leert als je naar Israël komt. Vanochtend werd op de radio de luisteraars zelfs een „vrolijk na de feestdagen” gewenst.

Het is helemaal niet zo eenvoudig om weer in het ritme van het dagelijks leven te komen. Zelfs onze dochter kon nauwelijks geloven dat ze vandaag weer op de legerbasis moest zijn. Maar we zullen gauw weer aan het dagelijks leven gewend zijn. Het was leuk om na vijf dagen weer eens door Jeruzalem te lopen. De vele loofhutten staan nog op straat, ze zullen vandaag zeker worden afgebroken. Op de markt bereidde men zich voor op de nieuwe dag.

De dagelijkse routine begint weer. De markt Machane Jehoeda vanmorgen vroeg (Foto: Dov Eilon)

Gisteravond werd in het hele land gedanst. Het einde van de feestdag Simcha Torah werd gevierd, het feest van de Torah. Daartoe werden de zogenaamde Hakafot Shniot – de twee optochten met de Torahrollen – gehouden. Ditmaal niet in de synagoges, maar buiten op straat, zoals in de volgende video uit de stad Raanana.

Optocht en dans met de Torah als einde van Simchat Torah in Raanana

Van de voorspelde regen met onweer heb ik bij ons in Modi’in, op een paar druppels na die gisteren vielen, niets gemerkt. Ik zou graag een flinke regenbui hebben willen meemaken. Maar ook afkoeling is deze week nog niet in zicht.

En hier is het weer voor vandaag in Israël: Helder tot bewolkt, met een lichte stijging van de temperatuur, die voor het jaargetijde iets aan de hoge kant zal zijn. Tegen de middag wordt er aan de kust een harde noordenwind verwacht. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 32 graden, Tel Aviv 31 graden, Haifa 28 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 36 graden, aan de Dode Zeer 37 graden, Beersheva 35 graden, Eilat aan de Rode Zee 38 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is anderhalve centimeter gedaald en staat nu op 214,425 meter onder de zeespiegel.

En ook nu gaan we er op de redactie weer hard tegenaan. Het is al oktober, dat wil zeggen dat we al weer hard bezig zijn met het volgende nummer van het blad Israel Today, Niet te geloven hoe snel de tijd gaat. Ook wat het nieuws betreft, is het bij ons helaas niet saai. In het zuiden, aan de grens met de Gazastrook, wordt het steeds onrustiger, zoals u in onze berichten in het weekeinde kon lezen. Zoals altijd zullen we u op de hoogte houden van alles wat voor Israël belangrijk is.

Ik wens u een prachtige en bovenal rustige dinsdag. Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.