PA vervolgt VS wegens verplaatsing van ambassade

Tuesday, October 02, 2018 |  Redactie Israel Today
De Palestijnse Autoriteit heeft een rechtszaak tegen de VS aangespannen bij het Internationaal Gerechtshof in Den Haag. De reden hiervoor is de verplaatsing van de Amerikaanse ambassade naar Jeruzalem, waarmee de Verenigde Staten volgens een verklaring van de PA de Conventie van Wenen van 1961 over diplomatieke betrekkingen hebben geschonden.

In zijn toespraak voor de Algemene Vergadering van de VN afgelopen donderdag viel de Palestijnse leider Machmoud Abbas de Amerikaanse regering aan. ''We hadden aan het begin van de ambtstermijn van Trump een positieve houding ten opzichte van de Amerikaanse regering. We verwelkomden zijn initiatief en ik heb hem ontmoet. We hebben geduldig gewacht op de publicatie van zijn vredes­programma. We waren geschokt door zijn beslissingen over het vredesproces. In 2017 kondigde zijn regering de sluiting van het PLO-kantoor aan, waarna hij Jeruzalem als hoofdstad van Israël erkende en de ambassade naar Jeruzalem verplaatste. Hij zei zelfs dat hij Jeruzalem, het vluchtelingenvraagstuk en de veiligheid van de onderhandelingstafel wilde halen.'

'Al deze beslissingen zijn een aanval op het internationale recht en het Palestijnse volk', aldus Abbas.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.