Noorse bemiddeling uitruil gevangenen met Hamas?

Tuesday, October 02, 2018 |  Redactie Israel Today
Noorwegen bemiddelt in de gesprekken voor een uitwisseling van gevangenen tussen Hamas en Israël, zo berichtte de met Hamas verbonden Libanese krant Al-Akhbar zaterdag. Een belangrijke Israëlische functionaris heeft dit bericht maandag echter ontkend.

Afbeelding: Foto's van de soldaat Oron Shaul tijdens een evenement in de Knesset om de soldaten Oron Shaul en Hadar Golding terug te brengen (Archieffoto: Yonatan Sindel/Flash90).

Een uitwisseling zou kunnen leiden tot de terugkeer van de resten van de Israëlische soldaten Hadar Goldin en Oron Shaul, die tijdens de Gaza-oorlog in de zomer van 2014 werden gedood, en de vrijlating van de Israëlische burgers Avera Mengistu en Hisham al-Sayed. In ruil daarvoor zou Israël Palestijnse gevangenen uit hun gevangenissen moeten vrijlaten.

Ook meldde Al-Akhbar, dat een Noorse gezant vorige maand een bezoek heeft gebracht aan Gaza en dat Hamas voorstander was van deelname van Noorwegen aan de onderhandelingen. Bij een uitwisseling zou het om een groot aantal Palestijnen gaan, zoals bij de uitwisseling met Shalit in 2011, toen meer dan duizend Palestijnse gevangenen werden vrijgelaten in ruil voor Gilad Shalit, die ruim vijf jaar in Gaza gevangen werd gehouden.

Ondertussen kwam een delegatie van hoge Hamas-ambtenaren uit de Gazastrook en het buitenland naar Kaïro voor gesprekken met de Egyptische leider van de inlichtingendienst. Dit kan worden gezien als onderdeel van de inspanningen van Egypte om de verzoenings­besprekingen tussen de Palestijnen te redden en de onderhandelingen over een wapenstilstand met Israël te bevorderen.

De Palestijnse leider Machmoud Abbas waarschuwde destijds dat een zonder zijn toestemming ondertekende overeenkomst de sancties tegen Gaza zou verscherpen en dat de Palestijnse Autoriteit haar maandelijkse hulp van 100 miljoen dollar aan de Gazastrook zou stopzetten.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.