Nieuwe bewijzen voor Irans nucleaire programma

Monday, October 01, 2018 |  Yochanan Visser
Iran reageerde vrijdag op de toespraak van de Israëlische premier Benyamin Netanyahu tijdens de Algemene Vergadering van de VN in New York. Netanyahu onthulde daarin de locatie van een Iraanse nucleaire faciliteit in de hoofdstad Teheran; die het land nooit bekend had gemaakt.

Netanyahu zei dat de geheime nucleaire opslagplaats in Teheran 300 ton aan nucleair materiaal bevatte. Hij eiste dat het Internationaal Agentschap voor Atoomenergie (IAEA) onmiddellijk het bewijs zou onderzoeken dat Israël in zijn bezit heeft.
De Israëlische premier zei ook, dat Iran vorige maand vijftien kilogram radioactief materiaal in de omgeving van Teheran heeft verspreid in een poging om zijn nucleaire activiteiten te verbergen.
Toen Israël deze informatie onlangs met de IAEA deelde, deed de nucleaire waakhond niets, volgens een anonieme Israëlische ambtenaar die met TV Channel 10 in Israël sprak.
De Mossad, Israëls geheime dienst, weet precies wat in het magazijn wordt opgeslagen zei de ambtenaar, net zoals de Mossad wist wat in het geheime nucleaire archief in Teheran was, waar Israël op 31 januari van dit jaar de nucleaire geheimen van Iran stal.

Iran zegt nu dat Netanyahu’s beweringen ‘ongegrond en belachelijk’ zijn, aldus Bachran Qassemi, de woordvoerder van het Iraanse Ministerie van Buitenlandse Zaken.
Javad Zariff, de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken, noemde Netanyahu’s toespraak bij de VN ‘een kunst- en knutselshow’ die bedoeld zou zijn om te verdoezelen dat Israël zijn eigen nucleaire geheim heeft, evenals een niet-aangemeld nucleair arsenaal; een verwijzing naar wat Israël zijn 'levensverzekering' noemt.
De naar schatting vijfenzestig tot vijfentachtig kernkoppen van Israël zijn volgens een studie van Rand Corporation echter bedoeld als het ultieme verdedigingswapen, voor het geval het land wordt bedreigd met vernietiging.
Israël heeft bovendien herhaaldelijk beloofd dat het nooit het eerste land zou zijn dat kernwapens in het Midden-Oosten zou inzetten.

Iran daarentegen exporteert op agressieve wijze de islamitische revolutie naar andere delen van het Midden-Oosten en is de belangrijkste sponsor van het terrorisme in de wereld.
De Islamitische Republiek gebruikt niet alleen woorden om Israël met vernietiging te bedreigen, maar werkt ook actief aan de vernietiging van de Joodse Staat, die zij een kankertumor noemt die moet worden verwijderd.
Bovendien veroorzaakt Iran chaos in verschillende Arabische landen, zoals in Libanon (het eerste Arabische land dat een Iraanse satellietstaat werd), Jemen, Saoedi-Arabië, Irak en Syrië.

Netanyahu’s onthullingen bij de VN volgden op recente informatie over hoe Iran de wereld blijft misleiden over zijn kernwapenprogramma. Dit programma is tot op de dag van vandaag nog steeds van kracht, ondanks de historische nucleaire overeenkomst van 2015 tussen de Islamitische Republiek en zes wereldmachten.
Dit werd onthuld door de Israëlische onderzoeks­journalist Ronen Bergman, de schrijver van het boek ‘ The Secret War with Iran' (2009), in een Hebreeuws artikel dat op 7 september werd gepubliceerd. In het artikel, dat was gebaseerd op originele Iraanse documenten, onthulde Bergman dat het materiaal dat de Mossad eerder dit jaar tijdens de gewaagde inval in Teheran in beslag nam, duidelijk aantoonde dat Iran nooit is gestopt met de ontwikkeling van een kernwapen.
Officieel stopte de Islamitische Republiek in 2003 met haar kernwapenprogramma ‘AMAD’ toen het Amerikaanse leger in maart 2003 Irak binnenviel en het regime in Teheran dacht dat het de volgende in de rij zou zijn.

Bergman schreef dat de Mossad het magazijn in Teheran langer dan een jaar had geobserveerd en precies wist wat er was opgeslagen. Toen een team van tientallen Mossad-agenten inbrak in het gebouw, wisten ze precies welke van de 32 reuzenkluizen de meest relevante informatie bevatten over het AMAD-project en de geheime opvolger ervan, het ‘project Sfand’.

Het Sfand-project, dat werd geleid door nucleair wetenschapper Fakhri Zada, is in het najaar van 2003 van start is gegaan. Zada ontving een brief van Abassi-Duwani, een andere Iraanse nucleaire deskundige, die Zada adviseerde om de vreedzame onderdelen van het atoomproject te publiceren om de internationale gemeenschap te misleiden.
Abassi-Dawani schreef dat neutronenonderzoek geheim moest worden gehouden, omdat het zou aantonen dat Iran het onderzoek naar de ontwikkeling van een kernwapen voortzet.
De Mossad legde ook de hand op een brief van de toenmalige Iraanse minister van Defensie Simhani, waarin stond dat Sfand onder meer zou bestaan uit drie projecten. Project Serab 1 was een faciliteit voor een ondergrondse test met een atoombom en Serab 2 en 3 waren faciliteiten voor de productie en integratie van een kernkop voor de Shihab 3 ballistische raket.

De leiders van het Sfand-project, dat een rechtstreeks gevolg was van een besluit van de Iraanse opperste leider Ayatollah al Khamenei, hebben ook besloten de IAEA de toegang te ontzeggen tot militaire faciliteiten waar Iran aan zijn kernwapenprogramma werkt.
Om deze reden ontzegde Iran aanvankelijk IAEA-inspecteurs de toegang tot de militaire basis in de buurt van Parchin. De Islamitische Republiek werd ervan verdacht daar tests te hebben uitgevoerd met ontstekers voor kernkoppen in speciale buizen. Toen de IAEA eindelijk toegang kreeg tot Parchin hadden de Iraniërs vrijwel alle bewijzen van hun nucleaire activiteiten aldaar verwijderd.

Bergman publiceerde nu selfies van Iraanse nucleaire wetenschappers naast twee verschillende soorten testkamers te Parchin die gebruikt werden om de ontstekers te testen. ‘Vermoedelijk had geen van de fotografen gedacht, dat zijn foto’s ooit Israël zouden bereiken’, schreef Bergman, eraan toevoegend dat de foto’s die hij had gezien onomstotelijk bewezen hadden dat Iran gelogen had over de militaire dimensies van zijn nucleaire programma.

Het Mossad-materiaal bewees ook dat Iran gelogen had over apparatuur voor neutronen-onderzoek, die het zogenaamd niet in zijn bezit had, en over het bezit van een geavanceerde camera, die het moment van de kettingreactie die leidt tot de ontploffing van een atoombom, kon vastleggen.
De 55.000 pagina’s tekst en de 182 door de Mossad gestolen dataschijven bevatten verder bewijs dat Iran daadwerkelijk een kernwapen aan het ontwikkelen was in ondergrondse bunkers, en dat met apparatuur waarvan de Islamitische Republiek altijd had beweerd dat die niet in haar bezit was.

‘Uit het materiaal blijkt duidelijk, scherp en onbetwistbaar dat er sprake is van een gigantische bedriegerij, waaraan hoge Iraanse functionarissen en honderden mensen jarenlang meewerkten,’ schreef Bergman.
‘Twee decennia lang ontkende Iran dat het een militair nucleair project had. Maar de inhoud van de kluizen die naar Israël zijn gebracht, vertelt een ander, volledig tegengesteld en onmiskenbaar verhaal: Iran voert al jaren een heimelijk nucleair project uit dat gericht is op de productie van vijf kernbommen,’ stelde hij.
Zowel Bergman – die contacten heeft binnen de Mossad en andere Israëlische inlichtingendiensten – als de Israëlische regering zijn ervan overtuigd dat het Sfand-project werd voortgezet na de implementatie van de nucleaire deal in 2016 tussen Iran en zes wereldmachten.

De enorme bedriegerij van Iran begon in 1987 toen Khamenei tijdens een geheime bijeenkomst van de Atomic Energy Organization of Iran opdracht gaf tot de ontwikkeling van een kernwapen vanwege ‘externe bedreigingen’.
‘Het weinige dat we kunnen doen om dit gevaar het hoofd te bieden is onze vijanden ervan bewust te maken dat we onszelf kunnen verdedigen. Daarom zal elke stap die we hier zetten, de verdediging van onze natie en uw revolutie dienen. Met dit doel voor ogen moet je hard en snel werken,’ zei Khamenei destijds.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.