Joodse en Arabische vrouwen gaan voor vrede

Monday, October 01, 2018 |  Yossi Aloni
Mogen Joodse en Arabische vrouwen op hetzelfde trottoir lopen? Mogen ze autorijden? Hoe komt het dat er nog steeds Arabieren in Israël wonen? Zijn die niet allemaal vermoord door de Joden?

Afbeelding: Samenleven in de praktijk. (Foto: Women Cooking Dialogue)

Dit is nog maar een greep uit de vragen die in Amerikaanse kerken werden gesteld aan een groep Joodse en Arabische vrouwen uit West-Galilea, die een toer door de VS maakte. De groep is in Israël bekend geworden als de ‘Women Cooking Dialogue’. Ze werden naar Amerika gehaald in het kader van een campagne van het Joods Agentschap om het imago van Israël in het buitenland op te krikken.

In Israël zijn door dit initiatief met succes Joodse en Arabische vrouwen samengebracht die graag koken en intussen waardevolle gesprekken voeren. Op dit moment doen vijfentwintig vrouwen mee, waarvan de helft Joods en de andere helft Arabisch is. Ze nemen voor elke ontmoeting heerlijke hapjes mee, die typisch Joods of Arabisch zijn. Ze wisselen recepten uit en discussiëren over actuele gebeurtenissen. Er ontstaan meestal ook snel vriendschappen. Ze willen de buitenwereld graag laten weten dat Joden en Arabieren prima kunnen samenleven in het heilige land.

De vrouwen waren geschokt door de onwetendheid die ze in de VS aantroffen over de situatie in Israël. De kennis daarover bleek zeer ver van de waarheid af te staan. ‘Israël wordt afgeschilderd als een staat waar apartheid heerst en waar vrouwen in het algemeen en Arabische vrouwen in het bijzonder geen rechten hebben en onder ongelijkheid gebukt gaan’, zei Avital Ben Dror, een vertegenwoordigster van het Partnership2Gether-programma van het Joods Agentschap. Ze zei verder: ‘De vrouwen uit Galilea konden hun oren niet geloven over de vragen die hen werden gesteld. Ze konden met moeite de mensen overtuigen dat ze als buren goed met elkaar kunnen samenleven en dat ze in Israël gelijke rechten hebben.’

Vanwege het succes van deze reis besloot Partnership2Gether om christelijke groepen met veel kritiek op Israël uit te nodigen naar het land om te laten zien hoe het leven in Israël werkelijk is. Tijdens die reis werden de Amerikaanse reizigers door Joodse, islamitische, christelijke en druzische bewoners uit West-Galilea hartelijk verwelkomd. Ze kregen een inkijkje in het ‘andere’ Israël, dat door de seculiere media bijna nooit wordt getoond.

Dit artikel verscheen in zijn geheel in het oktobernummer van het Israel Today Magazine. Klik hier voor een abonnement.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.