20.000 demonstranten bij grenshek; 100 explosieven

Sunday, September 30, 2018 |  Redactie Israel Today
Ongeveer 20.000 Arabische 'demonstranten' uit de Gazastrook verzamelden zich afgelopen weekeinde weer bij het grenshek om deel te nemen aan de reeds traditionele 'mars van terugkeer', waartoe Hamas heeft opgeroepen.

De relatieve rust tot een week geleden lijkt nu definitief voorbij te zijn. Deze keer waren de rellen aan het grenshek bijzonder gewelddadig. De 'demonstranten', in het buitenland vaak 'vreedzaam' genoemd, saboteerden de veiligheidsinstallaties bij het grenshek en begonnen over het hek te klimmen om op Israëlisch grondgebied binnen te dringen. Ze gooiden meer dan 100 explosieven en granaten naar de soldaten van het Israëlische leger. Gelukkig is geen van de soldaten gewond geraakt.

'Demonstranten' klimmen over het grenshek.

Een woordvoerder van het Israëlische leger zei: 'Hamas blijft de activiteiten in Gaza controleren en gebruikt daarbij burgers en brengt kinderen in gevaar door ze naar het grenshek te sturen om de aandacht af te leiden van terroristische activiteiten. Hamas is verantwoordelijk voor de gewelddadige onrust en de gevolgen daarvan'.

Granaten van 'vreedzame demonstranten' uit de Gazastrook worden tot ontploffing gebracht.

Bomexperts van het Israëlische leger zorgden voor het onschadelijk maken van de granaten en explosieven uit de Gazastrook.

'Het Israëlische leger zal zich blijven inzetten voor de veiligheid van de Israëlische burgers, tegen iedereen die probeert de Israëlische veiligheid te bedreigen. Het leger is op alle scenario's voorbereid. Pogingen of uitgevoerde terreuraanslagen zullen met alle kracht worden beantwoord', aldus de legerwoordvoerder.

Het Israëlische leger reageerde op de aanvallen met granaten en de explosieven met beschietingen op posities van Hamas in het centrum van de Gazastrook. Volgens Palestijnse bronnen zijn in totaal zeven Palestijnen omgekomen bij de rellen.

Ook de vuurterreur werd in het weekeinde voortgezet, vuurballonnen veroorzaakten 12 nieuwe branden in het zuiden van Israël.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.