Groeten uit Israël: De feestdagen zijn bijna voorbij

Sunday, September 30, 2018 |  Dov Eilon
Goede morgen, beste lezers!

De shabbat en het weekeinde liggen alweer achter ons. De laatste dag van het Loofhuttenfeest is begonnen, vanavond vieren we in Israël het begin van de feestdag Simchat Torah, Vreugde der Wet. (Buiten Israël wordt dit dinsdag gevierd). Zodoende is ook deze zondag weer als een soort vrijdag. De kranten hebben het formaat van de weekenduitgave, in de supermarkten wordt nog een keer stevig boodschappen gedaan, zodat er voor het laatste feestmaal in de Soekah en voor de feestdag van morgen genoeg in huis is. Ja, en daarna is het dan voorbij met de feestdagen. Dan begint echt gewone dagelijkse leven.

De feestdagen vielen dit jaar echt gunstig, telkens meteen na het weekeinde. Daardoor kon je lekker vakantie hebben zonder vakantiedagen te missen. Maar maakt u zich geen zorgen, het gaat niet altijd zo. Zo wordt de volgende Pesach-avond op een vrijdag gevierd, en de feestdag valt op shabbat. Het vereffent zich altijd weer. Maar deze maand hebben we echt genoten. Heel Israël had vakantie, veel Israëli's zaten in het buitenland, en wie in Israël was gebleven, heeft de vrije dagen doorgebracht in een van de vele nationale parken of aan het strand. Heel Israël was op de been.

Aan het begin van het Soekot-feest hebben we een klein uitstapje gemaakt naar de haven van Tel Aviv. De feestdag was al begonnen, zodat het er al betrekkelijk leeg was. Aan de haven werd een enorme loofhut opgebouwd, waarin de hele week verschillende evenementen werden georganiseerd.

De loofhut bij de haven van Tel Aviv (Foto: Miriam Alster/Flash90)

We zijn altijd graag met onze kinderen naar deze plek gereden. Er zijn deer heel veel speelplaatsen. Ook kun je een fiets huren en een korte fietstocht langs de Yarkon-rivier maken. Dat deden we vroeger graag. En er zijn daar heel wat restaurants en cafés, en ook het strand is direct ernaast. Ditmaal waren we maar met zijn drieën, alleen met onze jongste zoon. Eerst hebben we kort onze dochter begroet op haar legerbasis, en wat eten van thuis voor haar meegebracht. Haar basis is vlakbij de haven, heel praktisch. We hebben de dag afgesloten met een kort bad aan het strand. Ik heb er wat moeite mee om toe te geven dat dit mijn eerste bad in zee was deze zomer. Maar we hebben ervan genoten.

’s Avonds aan de haven van Tel Aviv (Foto: Dov Eilon)

Vandaag is het weerbericht eindelijk weer eens interessant en helemaal niet saai. Met heeft ons regen en onweer beloofd. Daarbij is het sinds gisteren duidelijk warmer geworden, zodat ik nu zelfs de airco heb ingeschakeld. In Jeruzalem worden temperaturen tot 34 graden verwacht, en het zou vandaag gaan regenen en onweren. Dat klinkt heel tropisch, ik ben benieuwd.

En hier is het weerbericht voor vandaag in israël: Grotendeels bewolkt en voor het jaargetijde te warm. Tegen de middag hier en daar kans op een regenbui, en er kunnen ook onweersbuien komen. In het zuiden en oosten bestaat gevaar voor vloedgolven in de wadi’s, Ook de komenden nacht kunnen er regen- en onweersbuien komen.
De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 34 graden, Tel Aviv 31 graden, Haifa 33 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 40 graden, aan de Dode Zee 39 graden, Be'er Sheva 34 graden, Eilat aan de Rode Zee 42 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is weer een centimeter gedaald en staat op 214,41 meter onder de zeespiegel.

Morgenavond begint men overal de loofhutten weer af te breken en voor het volgende jaar op te slaan. We zullen weer moeten wennen aan het alledaagse leven. Ik zou graag zien dat dit nieuwe jaar een vreedzaam jaar wordt. Maar als je de berichten uit het zuiden hoort, ziet het er niet naar uit dat het aan de grens met de Gazastrook rustig zal worden.

Dat werd ook bevestigd in de rede van de Palestijnse leider Machmoed Abbas voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Daar zei hij, dat er zonder Oost-Jeruzalem als hoofdstad van een Palestijnse Staat nooit vrede zal zijn. Wat nu? Niemand in Israël zal daarmee instemmen. Dus zal het misschien altijd zo doorgaan als nu. De vraag is of dat mogelijk is. Eigenlijk is hier nooit echt vrede geweest. Al drieduizend jaar vecht men over Jeruzalem, waarom zou het nog eens drieduizend jaar zo doorgaan? Maar wie weet, misschien kom ik voor een verrassing te staan.

Met deze niet zo optimistische gedachten wens ik u nu een prettige zondag en een vrolijke Simchat Torah, het feest van de Torah. Echt een reden om te vieren. Het ga u goed.

Vrolijke feestdagen vanuit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.