Abbas bij VN: Palestijnen zijn engelen, Israël is fout

Friday, September 28, 2018 |  Ryan Jones
Donderdagavond hield de Palestijnse leider Machmoud Abbas een toespraak voor de Algemene Vergadering van de VN. Je kon de wanhoop in zijn stem horen. Als een kind, op heterdaad betrapt bij een ondeugende daad, wilde de Palestijnse leider Machmoud Abbas graag iemand anders, wie dan ook, de schuld geven.

Natuurlijk begon hij met het beschuldigen van Israël, dat hij met name een 'koloniale' onderneming noemde, waarmee hij opnieuw bevestigde dat hij het onvervreemdbare recht van het Joodse volk, om soevereiniteit uit te oefenen in zijn oude vaderland, nog steeds niet erkent.

Voor veel Israëli's had het geen zin verder te luisteren. Het recht van de Staat Israël om te bestaan als het nationale tehuis van het Joodse volk volgens VN-resolutie 181 (op de bijgevoegde kaart wordt het grondgebied zelfs aangeduid als 'Joodse Staat') is een hoeksteen voor echte vrede in de regio. Als het Palestijnse leiderschap dat gedeelte niet eens voor juist houdt, hoe kan Israël hen dan op andere punten vertrouwen?

Maar, of de Israëli's hem nu wel of niet aandacht gaven, Abbas ging verder, vol vertrouwen dat de Israël-hatende Algemene Vergadering zijn woorden zou verslinden.

Abbas richtte zich vervolgens tot de Amerikaanse president Donald Trump, die hij beschuldigde van het lanceren van een niet uitgelokte 'aanval' op de Palestijnse Arabieren door hen feitelijk verantwoordelijk te houden voor hun daden. In de vijfentwintig jaar van het 'Oslo' vredesproces zijn de Palestijnen er niet aan gewend om ter verantwoording te worden geroepen voor hun talrijke schendingen van ondertekende overeenkomsten.

'Public Viewing' in Nablus tijdens de toespraak van Machmoud Abbas tot de Algemene Vergadering van de VN (foto: Nasser Ishtayeh/Flash90).

Sprekend over die schendingen, bewaarde Abbas zijn meest venijnige opmerkingen voor Hamas. Natuurlijk vertelde hij niet, dat Hamas nooit in staat zou zijn geweest om de controle over de Gazastrook militair te grijpen, als de Palestijnse Autoriteit van Abbas haar toezegging was nagekomen, om de verschillende terreurgroepen die onder haar auspiciën opereren te ontwapenen. 'Eén autoriteit, één geweer' was de belofte die ze hadden gedaan, en daarna systematisch bleven schenden.

Abbas is nu niet in staat om een probleem dat hij zelf heeft veroorzaakt aan te pakken, en zal de hele financiering voor de door Hamas bestuurde Gazastrook stopzetten (en hij bekritiseert Trump omdat die hetzelfde met hem doet?), omdat hij heel goed weet dat dit een uitbarsting van geweld zal veroorzaken, waarschijnlijk tegen Israël.

'We hebben geen enkele fout gemaakt'
Maar het belachelijkste moment kwam toen Abbas zijn publiek uitdaagde om hem te vertellen of de Palestijnen ooit 'een enkele fout hebben begaan in onze lange reis'. Serieus.

Let maar niet op de decennia van terroristische activiteiten voor 1993, zoals de massamoord op Israëlische Olympische atleten in München in 1972 of de kaping in Entebbe in 1976, om nog maar te zwijgen van de vele bloedige aanvallen in Israël, of de twee enorm destructieve 'intifada's', die ten minste stilzwijgend werden goedgekeurd door de Palestijnse leiders.

Het klonk vooral dom dat Abbas zijn bewering deed in dezelfde toespraak waarin hij Hamas zo hard hekelde, een Palestijnse organisatie die door een flinke meerderheid van de Palestijnse kiezers was gekozen om het Palestijnse parlement te leiden. Voor een volk dat op de een of andere manier nooit fouten heeft gemaakt, had Abbas zeker veel kritiek op de gekozen vertegenwoordigers van de Palestijnen.

Het zijn juist dit soort onzinnige tirades, gebaseerd op alles behalve de werkelijkheid en de waarheid, die het voor Israëli's en een groeiend aantal wereldleiders zo moeilijk maken om Abbas serieus te nemen als onderhandelingspartner.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.