Netanyahu toont Iraanse nucleaire installatie bij VN

Friday, September 28, 2018 |  Dov Eilon
Tijdens zijn toespraak voor de Algemene Vergadering van de VN toonde premier Benjamin Netanyahu een afbeelding van een nieuw-ontdekte Iraanse nucleaire opslag-faciliteit. Ook hekelde hij het betalen van moordenaars door de Palestijnse Autoriteit.

Deze week was het weer zo ver. De leiders van de wereld kwamen bijeen op de jaarlijkse Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York. Na de toespraak van de Amerikaanse president Donald Trump dinsdag, was het donderdag de beurt van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu om de landen van de wereld toe te spreken.
Hij had zich ingespannen, om precies op het moment te spreken dat het avondnieuws op alle kanalen in Israël wordt uitgezonden. Hij was er dus zeker van dat zijn woorden een groot deel van de burgers van Israël zouden bereiken.

'Wat ik u vandaag zal vertellen is nog niet openbaar gemaakt', begon Netanyahu zijn toespraak. ''Vandaag onthul ik een tweede faciliteit, Irans geheime nucleaire opslagfaciliteit'. Vervolgens toonde hij een poster met de foto van de nieuw ontdekte nucleaire opslagfaciliteit en nodigde hij het publiek uit om zelf op Google Maps de plek op te zoeken.
Netanyahu is een meester wanneer hij spreekt. Zelfverzekerd en natuurlijk in een vlekkeloos Engels probeerde hij de volkeren van de wereld te overtuigen van de waarheid, van het feit dat Iran zijn nucleaire plannen nooit heeft opgegeven. Hij riep de Internationale Organisatie voor Atoomenergie (IAEA) op om naar Teheran te gaan en deze onlangs onthulde nucleaire opslagplaats te bezoeken en te controleren. Tot nu toe had de IAEA altijd gezegd dat Iran de overeenkomst zou respecteren. Het zou interessant zijn om te weten wat ze nu gaan doen.

'Israël zal er alles aan doen om zich te verdedigen tegen de Iraanse dreiging', zei Netanyahu en richtte zich rechtstreeks tot de Iraniërs: 'Wij zullen tegen jullie blijven optreden in Syrië, in Libanon en in Irak, altijd en overal, om ons land en ons volk te verdedigen'. Hij toonde ook een kaart van de Libanese hoofdstad Beiroet, waar Iran en zijn bondgenoot Hezbollah naar verluidt raketten zouden verbergen. 'Israël weet wat jullie doen en waar jullie het doen. Wat Iran verbergt, zal Israël vinden'.

Netanyahu wendde zich tot de Europeanen en zei: 'Ik ben de zoon van een historicus. Ik vraag niet alleen als zoon van de historicus, maar ook als Jood, als burger van de wereld, als iemand die de 20e eeuw heeft meegemaakt: Hebben de Europeanen niets geleerd van de geschiedenis? Zullen ze ooit wakker worden?

'Hier in Israël hebben we geen wake-up call nodig, want Iran bedreigt ons elke dag. Het nucleaire verdrag heeft de oorlog niet verder weg gebracht, het heeft het dichter bij onze grenzen gebracht'.

Kritiek op de Natiestaatwet
Toen sprak Netanyahu over het conflict met de 'Palestijnen'. Hij bekritiseerde degenen die zich hadden verzet tegen de Israëlische Natiestaatwet, die de Palestijnse leider Machmoud Abbas beschreef als een wet die zou leiden tot een apartheidsregime in Israël.

'Israël wordt racistisch genoemd omdat het Hebreeuws tot zijn officiële taal heeft verklaard? Als Israël een apartheidsstaat wordt verklaard omdat het zichzelf heeft uitgeroepen tot de natiestaat van het Joodse volk, dan is dit ronduit absurd. Er zijn meer dan 50 landen die kruisen of halve manen in hun vlaggen hebben,' zei hij en benadrukte dat deze landen bewoond worden door mensen van vele religies. 'Alleen Israël wordt vernederd,' zei hij, omdat het zijn nationaal erfgoed eert.

'Hier bij de VN wordt Israël absurd beschuldigd van racisme. (...) Hier bij de VN wordt Israël beschuldigd van apartheid. Hier bij de VN wordt Israël schaamteloos beschuldigd van etnische zuivering. Het is hetzelfde oude antisemitisme met een gloednieuw gezicht,' zei hij onder het applaus van zijn aanhangers in de zaal.

Geld voor moordenaars, doodstraf voor wie land verkoopt
Daarna wendde hij zich tot de Palestijnse leder Machmoud Abbas. 'President Abbas, u moet het beter weten. U schrijft een proefschrift dat de Holocaust ontkent. De PA legde de Palestijnen de doodstraf op wegens het verkopen van land aan Joden', zei hij, waarbij hij het beleid van de Palestijnse Autoriteit noemde om Palestijnse terroristen te betalen voor het doden van Joden in Israël.

'President Abbas, u betaalt met trots Palestijnse terroristen om Joden te vermoorden. Hoe meer zij doden, hoe meer u betaalt. Dat staat ook in hun wet en u veroordeelt de moraal van Israël? Noemt u Israël racistisch? Dit is niet de weg naar vrede'.

Netanyahu en VN-secretaris-generaal Gutteres (Foto: Avi Ohayon/GPO)

Netanyahu ontmoette donderdagavond VN-secretaris-generaal Antonio Guterres in het VN-hoofdkwartier in New York en vroeg hem om de directeur-generaal van de Internationale Organisatie voor Atoomenergie (IAEA), Yukiya Amano, te vragen de informatie te controleren en de nieuwe sites, die hij in zijn toespraak voor de Algemene Vergadering openbaar maakte, te inspecteren.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.