Groeten uit Israël: Mars in Jeruzalem, fietsen in Tel Aviv

Friday, September 28, 2018 |  Dov Eilon
Goede morgen, beste lezers,

En alweer is het weekeinde daar. Voor de laatste keer hebben we ook ditmaal weer een lang weekeinde voor ons, want zondagavond begint de feestdag Simchat Torah, die het einde vormt van het Loofhuttenfeest, dat een week duurde. Simchat Torah, Hebreeuws voor Vreugde der Wet, is, zoals de naam al zegt, een vrolijk feest. Maar daar zal ik u zondag een paar woorden over schrijven.

Gisteren vond in Jeruzalem de traditionele Jeruzalem-Mars plaats. Beelden van de mars door de stad kunt u vandaag in onze video van de dag zien. Omdat gisteren veel wegen in Jeruzalem al vanaf 13 uur voor het verkeer waren afgesloten, zijn we gisteren op de redactie vroeger dan anders gestopt. Per slot van rekening wilden we allemaal nog op tijd en zonder problemen thuiskomen, voordat de wegen door de politie worden afgesloten. Op mijn weg naar de bushalte zag ik al veel groepen uit verschillende landen, die op weg waren naar het Sacher-park, vanwaaruit de mars zou starten.

Jeruzalem voor het begin van de Jeruzalem mars op 27 september 2018.

Zodoende was ik al relatief vroeg, tegen drie uur, in Modi’in. Ook kon je merken dat het nog de week van Soekot is. Er was relatief weinig verkeer; jammer dat het niet altijd zo kan zijn. ’s Avonds vond hier bij ons dan weer het internationale circusfestival plaats, waardoor de straten weer vol liepen.

Toen ik weer thuis was, werden mij door mijn zoon en mijn dochter de plannen voor het weekeinde meegedeeld. Voor mij betekende dit dat ik weer als 'taxichauffeur' kon optreden. Eerst mijn zoon naar de sport rijden en weer ophalen, dan laat in de avond mijn dochter naar een feestje rijden van een vriendin die haar militaire dienst heeft afgesloten, daarna weer terug naar Modi’in, op tijd om mijn zoon van het sportpark op te halen, en dan weer tegen half één ’s nachts mijn dochter naar huis rijden.

Mijn zoon vertelde dat een vriend tegen hem had gezegd, dat dat ik volledig gekwalificeerd ben om als chauffeur voor Uber te werken. Ik heb er het hele jaar de voorkeur aan gegeven onze kinderen zelf ergens heen te rijden in plaats van op anderen te vertrouwen. Wat Uber betreft, dat bedrijf moest zich in Israël eerder wat terugtrekken, omdat het geen vergunning had voor zijn activiteiten hier. Ik blijf ook liever privéchauffeur voor mijn kinderen.

Nadat de Jeruzalemmers zich gisteren weer aan de afgesloten wegen moesten aanpassen, zijn de Tel-Avivers aan de beurt. Want daar vindt momenteel, en reeds voor de tiende keer, de Tel-Aviver wielerwedstrijd Sovev Tel Aviv (letterlijk vertaald Om Tel Aviv heen) plaats. Daarvoor wordt zelfs de Ayalon-snelweg afgesloten. Er worden rond de 30.000 fietsers verwacht.

Vanochtend vroeg begon het, de wielerwedstrijd „Sovev Tel Aviv”

Het weer kan voor een evenement als dit niet beter zijn. Weliswaar zou het morgen iets warmer worden, maar meer in het binnenland en in de bergen. Morgen zou het dan duidelijk warmer worden, ook al is het reeds herfst.

En hier is het weer voor vandaag in Israël: Helder met temperatuur­stijging, vooral in de bergen en in het binnenland. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 31 graden, Tel Aviv 29 graden, Haifa 29 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 36 graden, aan de Dode Zee 37 graden, Be'er Sheva 35 graden, Eilat aan de Rode Zee 38 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is twee centimeter gedaald en staat nu op 214,40 meter onder ze zeespiegel.

En nu wens ik u een prettig en rustig weekeinde, en een gezegende shabbat. Later zullen we u weer berichten over wat er in Israël voor belangrijks aan de hand is dat waarschijnlijk niet in de buitenlandse media wordt gemeld. Het ga u goed.

Shabbat shalom vanuit Modi’in!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.