'Abbas zal meer sancties opleggen aan Gaza'

Thursday, September 27, 2018 |  Redactie Israel Today
Ambtenaren van de Palestijnse Autoriteit hebben volgens Arabische media gezegd, dat de Palestijnse leider Machmoud Abbas verdere economische sancties tegen Hamas in Gaza van plan is. Verwacht wordt, dat hij onmiddellijk na zijn terugkeer uit New York met de Palestijnse leiders bijeenkomt om verdere sancties tegen Hamas aan te kondigen.

Afbeelding: Machmoud Abbas voor de Algemene Vergadering van de VN vorig jaar (Archieffoto: Amir Levy/Flash90)

De reden voor de sancties is de voortdurende weigering van Hamas om de controle over de Gazastrook over te dragen aan de Palestijnse Autoriteit, zoals bijna een jaar geleden werd besloten in een vermaard verzoeningsakkoord tussen Fatach en Hamas. De sancties zijn ook bedoeld om druk uit te oefenen op Israël om het vredesproces weer op gang te brengen.

Na een ontmoeting met de Israëlische oppositieleidster Tzipi Livni aan de zijlijn van de Algemene Vergadering van de VN verklaarde minister van Buitenlandse Zaken van de Palestijnse Autoriteit Riad al-Maliki dat Machmoud Abbas in zijn toespraak voor de Algemene Vergadering van de VN niet van plan is om de Oslo-akkoorden ongeldig te verklaren of de erkenning van de Staat Israël door de PLO bekend te maken.

Abbas zou echter niet de deuren sluiten voor het mogelijk bereiken van vrede, zo vervolgde hij. Abbas zou oproepen tot het bijeenroepen van een breed internationaal forum om het onder­handelings­beleid te bepalen in het Palestijns-Israëlische conflict met betrekking tot het vooringenomen standpunt van de Amerikaanse president Trump in het voordeel van Israël.

Al-Maliki verklaarde verder dat Machmoud Abbas ook zou aandringen op een verbetering van de status van de Palestijnse delegatie bij de Verenigde Naties als 'bezette Staat' en zou vragen om de bescherming van het Palestijnse volk door de Veiligheidsraad en de voortzetting van de Palestijnse deelname aan internationale organisaties bekend zal maken.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.