Groeten uit Israël: Feestelijke Jeruzalem-mars

Thursday, September 27, 2018 |  Dov Eilon
Goede morgen, beste lezers,

Eigenlijk had ik u vandaag willen schrijven over mijn rit van gisteren met de nieuwe sneltrein, maar uiteindelijk heb ik dat naar volgende week verschoven. Vanwege het Soekot-feest hebben we de redactie gisteren wat vroeger gesloten dan anders. Zodoende was ik een uur vóór de geplande vertrektijd van de trein al thuis in Modi’in. Helaas moet je momenteel één bepaalde trein kiezen, en dat ook nog eens 48 uur voor vertrek. Zodoende kon ik mijn reservering niet meer veranderen.

Veel mensen zijn nog wat geïrriteerd over het aanmelden voor een treinreis vanaf het nieuwe station in Jeruzalem. Ik heb het gevoel dat deze strenge richtlijnen binnen niet al te lange tijd veranderd zullen worden, zodat het gemakkelijker wordt om met de trein naar de luchthaven te rijden. Ik hoop dus volgende week een keer in de trein te zitten.

Het nieuwe station van Jeruzalem (Foto: Aharon Krohn/Flash90)

Vandaag is het een bijzondere dag voor Jeruzalem. De stad wordt al sinds het begin van het feest heel goed bezocht. Jeruzalem is propvol, een wandeling over de Mechane Jehoeda markt is een belevenis. Vanmiddag vindt de zogenaamde Jeruzalem-mars plaats, in het Hebreeuws Za’adat Yerushalayim. Tienduizenden mensen uit de hele wereld zullen door de straten lopen. Het is een heel bonte en vrolijke boel. In de ochtend kun je aan verschillende wandelingen van uiteenlopende afstanden meedoen, De eigenlijke feestmars begint ’s middags tegen half vier. Daarvoor zullen al rond de middag heel veel centrale straten afgesloten worden. We zien wel hoe ik vanmiddag thuis kom. De feestmars is een prachtig bewijs hoeveel mensen uit de hele wereld het land Israël en de stad Jeruzalem liefhebben.

Jeruzalem-mars 2017

Het weer is ideaal voor de mars van vandaag, beter kan het gewoon niet zijn. Vanmorgen vroeg was het zelfs een beetje koel. Hier in Jeruzalem dalen de temperaturen ’s nachts al tot onder de 20 graden. Per slot van rekening is het al herfst, ook al ziet het er buiten nog niet zo uit.

En hier is het weer voor vandaag in Israël: Vanochtend vroeg deels bewolkt, later helder. Voor het jaargetijde normale temperaturen. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 29 graden, Tel Aviv 29 graden, Haifa 28 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 36 graden, aan de Dode Zee 36 graden, Be'er Sheva 33 graden, Eilat aan de Rode Zee 36 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is niet veranderd en staat op 214,35 meter onder de zeespiegel.

En nu wens ik u een prachtige en rustige donderdag. In de loop van de dag staan hier op onze Israel Today-website weer actuele berichten uit Israël. Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.