Waarom Rusland liegt over Israëls rol bij neerhalen van spionagevliegtuig

Wednesday, September 26, 2018 |  Yochanan Visser
Zondag publiceerde het Russische Ministerie van Defensie een – volgens hen – feitelijke constructie van de gebeurtenissen op 17 september die leidden tot het neerhalen van het IL-20 vliegtuig en de dood van vijftien Russische militairen.

Het Russische Ministerie van Defensie verwierp de bevindingen van het Israëlische leger met betrekking tot het incident. In plaats daarvan claimde men dat één van de vier IAF F-16I gevechtsvliegtuigen, die enkele minuten voordat het Russische vliegtuig van de radar verdween een Iraanse raketfabriek in de noordwestelijke provincie Latakia in Syrië aanvielen, de IL-20 had gebruikt als een schild tegen de aankomende S-200 raket.
De Russen beweerden ook dat een Israëlische luchtmacht­commandant de Russische militairen slechts één minuut voor de dreigende aanval op de Iraanse fabriek in Latakia had geïnformeerd.

Poetins Ministerie van Defensie zei dat de acties van de IAF op 17 september een duidelijke inbreuk vormden op bestaande overeenkomsten tussen Israël en Rusland, die bedoeld waren om botsingen tussen de twee landen in Syrië te voorkomen.
De Russen beweerden verder dat de IAF-commandant gelogen had over de locatie van de Israëlische luchtaanval toen hij aankondigde dat de aanval zou plaatsvinden in het noorden van Syrië.
De piloot van de IL-20 kreeg vervolgens het bevel om zijn missiegebied te verlaten en terug te keren naar de Russische basis Khmeimim in het noordwesten van Syrië, waarna het vliegtuig plotseling van de radar verdween.
De Russen stelden ook dat de IAF gevechtsvliegtuigen nog vijftig minuten in het luchtruim buiten de kust van Syrië bleven, waar ze patrouilleerden. Ondertussen naderde een van de F-16’s plotseling de IL-20 – die zich voorbereidde om op Khmeimim te landen – en ontweek op deze manier een aankomende S-200 raket.

Zoals al eerder is gebeurd, liegen de Russen dat het gedrukt staat.

Ten eerste, een vliegtuig kan zich niet ‘verstoppen’ achter een ander vliegtuig, zoals de voormalige IAF-piloot en militair inlichtingenchef Amos Yadlin stelde. Vorige week noemde hij de Russische claims ‘onprofessioneel’ en bedoeld om ‘de Syriërs van schuld te zuiveren’.
Yadlin onthulde ook dat de vier Israëlische F-16’s al terug waren in het Israëlische luchtruim toen het Syrische leger ‘willekeurig’ S-200 raketten begon te lanceren, zoals de IDF het zei.

De Israëlische journalist Avi Sharf publiceerde zondag een tijdschema van het incident dat leidde tot het neerhalen van het Russische vliegtuig. De journalist schreef in een tweet dat de Syriërs tien minuten nadat de IAF-vliegtuigen hun doelwit hadden geraakt in Latakia (in het noordwesten van Syrië), zo’n twintig raketten lanceerden.
‘In plaats van naar een veilige plaats te gaan en de lancering van de S-200 raketten te verbieden, vloog het Russische vliegtuig de gevarenzone in waar het ’s avonds om drie minuten over tien werd neergehaald,’ tweette Sharf.

Verder bewijs van Russische leugens over de IAF acties en het verlies van de IL-20 vliegtuigen kwam van het Russische Ministerie van Defensie zelf.
Zondag beweerde het ministerie dat het vliegtuig een speciale surveillancemissie uitvoerde in de de-escalatiezone van Idlib, in het noorden van Syrië, dicht bij de Turkse grens.
Echter, op 17 september zei hetzelfde Russische ministerie dat ‘de verbinding met met de bemanning van een Russische IL-20 vliegtuig verloren is gegaan boven de Middellandse Zee op 35 kilometer van de Syrische kust.’

Het Russische vliegtuig vloog bovendien op een veel grotere hoogte dan de Israëlische F-16’s, die zeer laag vlogen om te voorkomen dat ze werden geraakt door de S-200 raketten. Van deze raketten is namelijk bekend dat ze ineffectief zijn tegen laagvliegende vliegtuigen.

Dan is er nog de Russische bewering dat de Israëli's slechts één minuut voor de daadwerkelijke aanval een waarschuwing hebben gegeven. De IAF ontkent deze bewering en zegt dat de waarschuwing vooraf veel eerder – en volgens de terug­trekkings­overeen­komst met Rusland – is gegeven.

De nieuwswebsite Ynet weet nog meer te melden over leugens in de Russische berichtgeving.
De Russen zwijgen nu over het feit dat hun militairen in Syrië de ontvouwende strijd verkeerd hebben begrepen en in eerste instantie meldden dat een Frans fregat betrokken was bij de aanval op de Iraanse raketfabriek in Latakia.
Ze zwijgen ook over het feit dat ze blijkbaar vergeten zijn om de Syriërs elektronische signalen te geven die elk vliegtuig als Russisch kunnen identificeren.
Het Russische leger probeert bovendien te verbergen dat Russische officieren toezicht houden op het gebruik van Russische luchtafweerbatterijen in Syrië en dat zij de mogelijkheid hadden om hun eigen IL-20 vliegtuig te herkennen voordat het neergeschoten werd.

Dit alles roept de vraag op waarom de Russische regering deze crisis deed ontstaan en voortdurend liegt over wat erop 17 september 2018 gebeurde.
Zoals Israel Today berichtte, suggereert het gedrag van het Kremlin dat de Russen slechts aan het wachten waren op een excuus om Syrië te bewapenen met het S-300 geavanceerde luchtafweerraketschild.
De Russische regering probeerde hetzelfde systeem in april aan Assad te leveren, maar keerde op haar schreden terug na een protest van Israël en andere landen die betrokken waren bij de Syrische oorlog.
De levering van de S-300 zou de algemene situatie op het slagveld in Syrië veranderen, hoewel de IDF naar verluidt de mogelijkheid heeft om het systeem te vernietigen. Daarnaast heeft de IDF al aangekondigd dat het zijn aanvallen tegen Iran in Syrië zal voortzetten.

Een andere reden om Israël de schuld te geven voor de vernietiging van de IL-20 is Poetins prestige in binnen- en buitenland.
Commentatoren in Rusland hebben erop gewezen dat het regime van de Russische machthebber de gewoonte heeft om anderen de schuld te geven van dingen die vreselijk fout zijn gegaan en nooit de mislukkingen van zijn eigen leger toegeeft.

De derde reden voor het gedrag van Rusland is de situatie in Syrië en in het Midden-Oosten in het algemeen.
Poetin wil zijn strategische voet aan de grond houden in de regio en wil er ook voor zorgen dat de VS en Israël zijn prestaties in Syrië niet zullen vernietigen door Hezbollah en andere Iraanse klanten in het door oorlog verscheurde land te verzwakken.

Israëli's: Poetin verraadt de Joodse Staat
Dinsdag beeldde een cartoon van Israëls belangrijkste krant Yediot Achronot president Bashar al-Assad af, die gezamenlijk met een Russische legerofficier staat te kijken naar de Russische president Vladimir Poetin die met een enorme vrachtwagen met het S-300 grond-luchtraketsysteem naar de meedogenloze Syrische dictator rijdt.
‘Ik kan niet wachten om te zien wat ik zal ontvangen nadat we nog een (Russisch) vliegtuig hebben neergehaald’, zegt Assad tegen de Russische legerofficier.
De cartoon illustreert de sfeer in Israël, waar vrijwel iedereen Poetin veroordeelt voor het verraden van de Joodse Staat nadat een Russisch verkenningsvliegtuig was neergehaald door het leger van Assad met een in Rusland gemaakte S-200 raket.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.