Ierland erkent misschien een Palestijnse Staat

Wednesday, September 26, 2018 |  Redactie Israel Today
Ierland zou mogelijk een onafhankelijke Palestijnse Staat erkennen als de gesprekken met Israël over een tweestatenoplossing zouden stagneren, aldus de minister van Buitenlandse Zaken van het land, Simon Coveney.

Afbeelding: De Ierse minister van Buitenlandse Zaken tijdens een ontmoeting met de minister van Buitenlandse Zaken van de PA in Ramallah op 10 januari 2018 (Foto: Flash90).

Coveney zei dit tijdens een persconferentie in het weekeinde, die hij samen met de 'minister van Buitenlandse Zaken' van de Palestijnse Autoriteit (PA), Riyad Al-Maliki, gaf, zoals The Irish Times meldde.

Ierland had al toegezegd Palestina als Staat te erkennen als onderdeel van het vredesproces. Als de onderhandelingen tussen beide partijen echter vruchteloos blijven, moet wellicht het eerste deel van deze verbintenis (het vredesproces) worden opgegeven, voegde Coveney eraan toe. Hij speculeerde dat andere Europese landen een soortgelijk standpunt zouden kunnen innemen.

'We hebben besloten de Staat Palestina nog niet officieel te erkennen', zei de minister. 'Maar als deze hopeloosheid over het werk aan de dialoog voortduurt, zullen we om begrijpelijke redenen gedwongen worden om het te heroverwegen. Ik denk dat ook veel andere landen in Europa dit zullen doen.
In 2014 keurden de Ierse parlementariërs een niet-bindende symbolische motie goed die hun regering opriep om 'Palestina' als Staat te erkennen.

Volgens de Palestijnse Autoriteit hebben in totaal 139 landen op de wereld Palestina als Staat erkend. Deze erkenningen zijn echter symbolisch van aard en hebben op diplomatiek niveau weinig tot geen invloed.

De Palestijnse leider Machmoud Abbas heeft geprobeerd de Amerikaanse inspanningen voor vrede te omzeilen, door andere landen ervan te overtuigen Palestina als onafhankelijke Staat te erkennen.
In het begin van het jaar riep hij de Europese Unie op, in antwoord op de erkenning van Jeruzalem als hoofdstad van Israël door de Amerikaanse president Donald Trump, om de 'Staat Palestina' 'snel' officiële erkenning te verlenen.

De Spaanse minister van Buitenlandse Zaken deelde vorige week mee, dat zijn land bereid is een Palestijnse Staat te erkennen, zelfs al is de Europese Unie niet in staat zou zijn om een unaniem besluit over deze kwestie te nemen.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.