Groeten uit Israël: Vliegers blijven toch speelgoed

Wednesday, September 26, 2018 |  Dov Eilon
Goede morgen, beste lezers,

Ik houd van deze week van Soekot. Ook al moeten we in deze verkorte week drie dagen werken, je voelt overal een feestelijke sfeer. Dat begint ’s ochtends vroeg met een bijna lege bus, die me naar Jeruzalem heeft gereden. Ja, ik ben weer begonnen de bus te nemen. Op het centrale busstation van Jeruzalem zie je dan tientallen religieuze Joden met de typische feestbundel voor Soekot in de hand. Vanmorgen vroeg wachtte er al een heel grote groep op de bus van lijn 1, om naar de Klaagmuur te rijden voor het gebed. De Oude Stad van Jeruzalem is op deze feestdagen voor privéverkeer gesloten. Alleen bussen en taxi’s mogen tot bij de Westelijke Muur rijden.

Op mijn voettocht naar de redactie kom ik langs ontelbare loofhutten, die door restaurants en cafés voor hun klanten zijn opgebouwd. Waar je ook maar kijkt, kun je deze versierde loofhutten zien. Ook u bent vandaag in de gelegenheid om een paar van deze loofhutten te zien. In de video van vandaag kunt u samen met mij een korte wandeling door de binnenstad maken.

Loofhutten in de-orthodox-Joodse wijk Mea Shearim in Jeruzalem (Foto: Noam Revkin Fenton/Flash90)

Gisteren vertelde ik u over de talloze festivals en evenementen die er in de week van Soekot zijn. Ik noemde ook het internationale circusfestival, dat gisteravond bij ons in Modi’in begon. Maar toen ik mijn zoon naar de sport reed, was ik dat helemaal vergeten. Pas toen ik in een file stond, omdat vanwege het festival veel wegen afgesloten waren, schoot het me weer te binnen. Overigens is een opstopping in Modi’in niet zo erg als een opstopping in Tel Aviv of Jeruzalem. Na enkele minuten vond ik een route die de wegafsluitingen vermeed. Dit festival trekt veel mensen aan, want het grootste deel van de voorstellingen vinden plaats in de open lucht in de talloze parken van Modi’in. Voor zo’n fantastische manifestatie sta je dan ook graag even in de file.


Internationaal circusfestival in Modi’in, gisteravond.

Hier in Jeruzalem vond gisteren in het Israel Museum het jaarlijkse vliegerfestival plaats. Daar komt ook de titelfoto van vandaag vandaan. Bij ons zijn vliegers - ondanks de vuurvliegers uit de Gazastrook - speelgoed gebleven, waarmee je pret kunt hebben. Toen onze kinderen klein waren, reden we op deze dag altijd naar het museum. Eerst werd er in een workshop een vlieger gebouwd. Vervolgens liet men die in de lucht stijgen. Dat was altijd een heel mooie dag. Gisteren vond het vliegerfestival voor de 33ste keer plaats. Een prachtige traditie.

Vanmiddag rijd ik niet met de bus naar huis. Ik heb op internet een kaartje besteld voor de nieuwe sneltrein. Daarmee rijd ik dan naar de luchthaven, waar ik dan moet overstappen om naar Modi’in te komen. Dat is natuurlijk een beetje omslachtig, maar ik ben gewoon nieuwsgierig om het nieuwe spoorwegstation van Jeruzalem te zien en 80 meter ronder de grond in de trein te stappen. Morgen zal ik u daarover vertellen.

En hier nog het weer voor vandaag in Israël. Het weer is al dagen niet veranderd:
Geen noemenswaardige veranderingen, helder. Tegen de avond gedeeltelijk bewolkt. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 28 graden, Tel Aviv 29 graden, Haifa 28 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 35 graden, aan de Dode Zee 35 graden, Be'er Sheva 32 graden, Eilat aan de Rode Zee 36 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is niet veranderd en staat op 214,38 meter onder de zeespiegel.

Ik wens u een prachtige en prettige woensdag. Zo meteen staan er hier op de website weer actuele berichten uit Israël. Het ga u goed.

Shalom vanuit Israël!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.