Rusland levert Syrië geavanceerde luchtdoelraketten

Tuesday, September 25, 2018 |  Redactie Israel Today, Ryan Jones
Rusland heeft bekendgemaakt dat het over twee weken geavanceerde S-300 grond-luchtraket­systemen naar Syrië zal overbrengen en ook het Syrische lucht­verdedigings­netwerk wil versterken met een interferentie-radar voor aankomende vliegtuigen.

Afbeelding: Netanyahu en de Russische president Vladimir Poetin hebben het meestal heel goed met elkaar kunnen vinden. Maar de huidige crisis dreigt de Israëlisch-Russische samenwerking in Syrië te doen ontsporen. (Foto: Israëlische ambassade in Rusland)

Het Russische Ministerie van Defensie kondigde dit maandag aan, nog geen week nadat een IL-20 verkenningsvliegtuig van Ilyushin per ongeluk door een S-200 Syrische grond-luchtraket werd neergeschoten nadat Israëlische gevechtsvliegtuigen een militair onderzoekscentrum in het noorden van Syrië hadden gebombardeerd.

Het Kremlin beschuldigt Israël van het verlies van het vliegtuig en de 15 bemanningsleden en beschuldigt het land ervan, het Russische verkenningsvliegtuig te hebben gebruikt als dekmantel om zijn bestemming te bereiken. Israël heeft de beschuldiging van Rusland afgewezen en verklaard, dat de IDF-straaljagers zich al buiten het gebied bevonden vóór de lancering van de raket de die IL-20 heeft neergeschoten. Zowel de VS als Israël drongen er bij Rusland op aan om de geavanceerde raketsystemen niet naar Syrië te sturen.

De inzet van de S-300-raketsystemen in oktober zal naar verwachting de luchtafweercapaciteit van het Assad-regime aanzienlijk vergroten, wat mogelijk het vermogen van Israël belemmert om Iraanse strijdkrachten in Syrië te bombarderen.

Wachtte Rusland op een aanleiding om het lucht­afweer­systeem te leveren?
Rusland en Israël hebben verrassend goed met elkaar kunnen opschieten, hoewel ze zich aan tegenovergestelde kanten van de Syrische burgeroorlog bevinden. Rusland blijft een trouwe bondgenoot van het Syrische regime en zijn bondgenoten in Iran en Hezbollah, terwijl Israël ijverig stellingen van Iran en Hezbollah in Syrië bombardeert, met de stilzwijgende goedkeuring van Moskou.

Maar de uiteindelijke reactie van Rusland op het per ongeluk neerhalen van een Russisch verkennings­vliegtuig tijdens een Israëlische luchtaanval op Syrië wijst er op, dat het Kremlin niet al te blij is geweest met de bemoeienis van de Joodse Staat in zijn oorlogsgebied.

In tegenstelling tot wat Israëlische functionarissen beweren, heeft Moskou Israël wel de schuld gegeven voor het onbedoeld neerhalen van een Russisch verkennings­vliegtuig dat in de buurt vloog van de plaats waar de Israëlische vliegtuigen hun raketten hadden gelanceerd.

Ogenschijnlijk om te voorkomen dat zo'n ongeluk zich opnieuw voordoet, heeft Rusland ermee ingestemd om het meest geavanceerde lucht­afweer­systeem, de S-300, aan het Syrische regime te verkopen.

Rusland heeft jaren geleden geprobeerd de S-300 aan Syrië te verkopen, maar heeft dit na een felle protesten van Israël en andere westerse mogendheden teruggedraaid. Het verlies van 15 Russische militairen heeft Moskou eindelijk het excuus gegeven dat het nodig heeft om de deal te sluiten.En dat is slecht nieuws voor Israël.

De Israëlische luchtmacht is innovatief en zal waarschijnlijk manieren vinden om door te gaan met het aanvallen van Iraanse doelen in Syrië, ondanks de aanwezigheid van de S-300, die Syrië naar verwachting in de komende maanden in bezit zal nemen. Zorgwekkender is dat Rusland een motief zal hebben om de Syriërs te helpen de S-300 ten volle te benutten bij het aanvallen en neerhalen van Israëlische vliegtuigen. Moskou zou immers niet willen dat de wereld zou denken dat het meest geavanceerde lucht­afweer­systeem niet in staat is om Israëls in de VS gemaakte vliegtuigen tegen te houden.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.