Geweld bij Gazastrook intensiveert; opnieuw branden

Tuesday, September 25, 2018 |  Redactie Israel Today
Het begin van het Bijbelse feest Soekot (Loof­hutten­feest) werd helaas ontsierd door talrijke branden in het zuiden van Israël, die landbouwgrond en natuurreservaten verwoestten.

De branden werden veroorzaakt door vuurvliegers en ballonnen met brandgevaarlijke apparaten die door Palestijnse Arabieren in de aangrenzende Gazastrook werden gelanceerd. Brandweerlieden bestreden begin van deze week tegen minstens negen ernstige branden in zuidelijk Israël, geholpen door de Parken en Natuur Autoriteit en het Joods Nationaal Fonds.

Tijdens de feestdagen verklaarden de Hamas-leiders in Gaza, dat de indirecte onderhandelingen over een wapenstilstand met Israël tot stilstand waren gekomen, en dat de terreurgroep in reactie daarop de onrust langs het veiligheidshek in Gaza zou escaleren.

Enkele duizenden Arabische relschoppers verzamelden zich maandag bij het grenshek in het noorden van de Gazastrook en slingerden weer stenen, molotovcocktails en explosieven naar de Israëlische soldaten die daar waren gestationeerd. Een aantal pogingen werden ondernomen om de grens te doorbreken en het zuiden van Israël binnen te dringen.

De Israëlische strijdkrachten reageerden met zowel gerichte schoten als met technieken voor de verspreiding van de menigte. Volgens bronnen van Hamas bronnen werd één Palestijnse relschopper gedood, en nog eens tientallen raakten gewond.

Volgens een Israëlische legerwoordvoerder waren ook meerdere schepen uit de Gazastrook de zeegrens met Israël genaderd, om een 'opstand op zee' te organiseren.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.