Groeten uit Israël: Soekotweek, tijd voor evenementen

Tuesday, September 25, 2018 |  Dov Eilon
Goede morgen, beste lezers,

Er begint weer een verkorte werkweek. Achter ons ligt een lang weekeinde met de eerste dag van Soekot. Deze week wordt 'Chol HaMo'ed' genoemd, de tussenliggende dagen van een feestweek. De komende drie dagen worden halve feestdagen genoemd, dat wil zeggen dat je op die dagen mag werken. Veel particuliere winkels, vooral die van religieuze eigenaren, worden vaak al in de middag gesloten. Ze kunnen dan met het gezin een uitje maken, of kennissen bezoeken in hun soeka, de loofhut,. De loofhut is een plaats waar iedereen welkom is; de week van soekot wordt vaak voor bezoeken gebruikt. En omdat velen deze week ook vakantie opnemen, vinden er deze dagen heel veel festivals en evenementen plaats.


De burgemeester van Modi’in-Maccabim-Re’oet nodigt uit voor het internationale circusfestival, dat al voor de zevende keer plaatsvindt.

Vandaag is het een heel bijzondere dag, waarop de elektrische spoorlijn in Jeruzalem voor het publiek in gebruik wordt genomen. Overigens rijdt de sneltrein voorlopig alleen maar tot de luchthaven Ben Goerion, zoals we afgelopen vrijdag al berichtten. Niettemin is het belangrijke dat we nu eindelijk met de trein van Jeruzalem naar de luchthaven kunnen reizen. Maar je moet je wel op internet voor een bepaalde trein aanmelden, omdat men in het begin maar 400 passagiers per trein wil hebben. Ik heb me voor morgen aangemeld om voor het eerst per trein van Jeruzalem naar Modi’in te reizen. Daarvoor moet ik op de luchthaven wel overstappen, zodat de reistijd door het wachten op een aansluiting best lang zal worden. Maar dat hindert me niet. Ik hoop dat ik een paar opnames kan maken, die ik u dan natuurlijk zal laten zien. De titelfoto van vandaag toond ons nieuwe treinstation in Jeruzalem, het 'Yitzchak Navonstation', tegenover het centrale busstation.

Het nieuwe station van Jeruzalem en de eerste officiële rit, afgelopen donderdag

Over het weer is niets interessants te melden. Het is sinds enkele dagen heel stabiel. Het is warm, maar niet te warm.
En hier is het weer voor vandaag in Israël: Aanvankelijk licht bewolkt, later helder met een lichte temperatuur­daling in de bergen en in het binnenland. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 29 graden, Tel Aviv 29 graden, Haifa 28 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 36 graden, aan de Dode Zee 36 graden, Be'er Sheva 32 graden, Eilat aan de Rode Zee 37 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is een centimeter verder gedaald en staat nu op 214,38 meter onder de zeespiegel.

En nu wens ik u een prettige en rustige voortzetting van de week en een prachtige dinsdag. Alle wat er vandaag belangrijk is, zult u ook vandaag weer hier op de website van Israel Today vinden. Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.