Hamas waarschuwt voor nieuwe ronde van geweld

Sunday, September 23, 2018 |  Redactie Israel Today
Zoals Hamas had gepland en aangekondigd, verzamelden zich afgelopen weekeinde weer een groot aantal inwoners van de Gazastrook bij het grenshek met Israël. In het kader van de wekelijkse ' Mars van de Terugkeer' namen meer dan 10.000 Arabieren deel aan de soms gewelddadige rellen bij het grenshek.

Er werden nieuwe pogingen ondernomen om het hek te doorbreken; ook werden granaten en andere explosieven naar Israëlische veiligheidstroepen gegooid. Een Israëlische soldaat raakte licht gewond door de scherven van een van de granaten. In reactie op het incident heeft de Israëlische luchtmacht verschillende doelen in de noordelijke Gazastrook aangevallen.


Dit zijn beelden die een Palestijn in Gaza langs de Israëlisch-Gaza-grens heeft gefilmd. We waren daar om hen tegen te houden en om aanvallen op onze burgers te voorkomen, op slechts enkele minuten afstand. Daarom waren onze soldaten daar vandaag en elke dag. (Twitterbericht met een video van de rellen bij het grenshek,gepubliceerd door de IDF-woordvoerder).

Het Hamas-ministerie van Volksgezondheid in Gaza meldde dat tijdens de rellen een Palestijn werd gedood door geweervuur van het Israëlische leger. Er zouden meer dan 100 gewonden zijn, verklaarde een woordvoerder.

Ook waren er dit weekeinde weer enkele branden aan de Israëlische kant. Ze werden aangestoken door zogenaamde vuurballonnen. Bij twee luchtballonnen werden zelfs explosieven ontdekt, die door de Israëlische veiligheidstroepen onschadelijk werden gemaakt. In totaal zijn er in het weekend acht branden uitgebroken door de vuurballonnen.

Een brand in de buurt van de stad Netivot.

Ondertussen waarschuwde een hooggeplaatst lid van de terreurorganisatie Hamas voor een nieuwe ronde van geweld tegen Israël. Khali al-Hayya zei zaterdag in een interview met de krant Felesteen, dat de gewelddadige rellen, door Hamas aangeduid als de 'mars van de terugkeer', zal doorgaan. Als deze marsen hun doel niet bereiken, zei Hayya, 'zullen we alle mogelijke stappen ondernemen om ons doel, het einde van de bezetting en de blokkade, te bereiken'.

Een ander Hamas-lid en parlementslid in Gaza, Yunis al-Astal, die ook een geestelijk leider in Gaza is, waarschuwde dat het geduld van de Arabieren van de Palestijnse Autoriteit en van de Gazastrook niet eeuwig zou duren. Achter de 'mars van de terugkeer' zouden 'strijders' staan die op de reacties van Israël zouden letten en op een 'gepast moment' zouden reageren.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.