Groeten uit Israël: is de loofhut opgebouwd?

Sunday, September 23, 2018 |  Dov Eilon
Goede morgen, beste lezers,

Het weekeinde ligt achter ons, de shabbat is voorbij. Een nieuwe week begint, de week van het Loof­hutten­feest, Soekot. Deze zondag 'voelt aan' als een vrijdag, er nauwelijks verkeer buiten, veel mensen hoeven vandaag niet te werken of hebben vrije dagen opgenomen. Vandaag kan de laatste hand worden gelegd aan de opbouw van de loofhut. Daarom werden de winkels, die accessoires voor de soekah verkopen, vanochtend al vroeg heel goed bezocht. Ook de supermarkt was vanochtend al dermate vol dat ik graag heb afgezien van wat 'aanvullende inkopen'. Ik had geen zin om voor twee liter melk en wat kwark, onze geliefde Israëlische cottage-kaas, een half uur in de rij voor de kassa te staan. Nee, doe niet mee aan dit 'inkoopfestival' voor de feestdagen.

Zonder mij, volle supermarkt vanochtend vroeg (Foto: Dov Eilon)

Onze dochter moest vanochtend vroeg weer op haar basis zijn, omdat ze gedurende de feestdagen daar weer wacht moet lopen. Ze zal vanavond in de eetzaal van de basis het begin van het soekotfeest vieren, wat ook een heel mooie belevenis kan zijn, want het leger doet vooral op de feestdagen zijn best voor zijn militairen. Omdat er vanochtend geen treinen vanuit Modi’in reden, heb ik mijn dochter snel naar de basis in Tel Aviv gereden. Er was vanochtend geen verkeer, zodat de rit maar net ene half uur duurde. Onze oudste zoon is nog steeds met zijn vriendin in India, zodat we het begin van de feestdag vanavond maar met zijn drieën vieren. Maar daar zijn we al aan gewend.

Ook in het winkelcentrum in onze wijk worden soekka’s en toebehoren aangeboden (Foto: Dov Eilon)

Maar niet alleen onze zoon is met de feestdagen in het buitenland. Op de luchthaven Ben Goerion is het deze dagen erg druk. Veel Israëli's gebruiken de feestdagen voor een kort reisje naar het buitenland.
Als je in het buitenland bent, moet je er goed op letten dat je je aan de verkeersregels houdt. Anders zou het wel eens tot een kwade verrassing kunnen leiden, zoals ik vanmorgen las bij mijn vluchtig doorvliegen van de koppen op internet.
Een bewoner van mijn woonplaats Modi’in had zijn vrouw verrast met een korte vakantie in Oostenrijk en Zwitserland. Toen ze in het weekeinde de grens tussen Oostenrijk en Zwitserland bereikten, was er inderdaad een grote verrassing. De man werd door de Zwitserse grenswachten gearresteerd, omdat hij drie jaar geleden in Zwitserland met een huurauto te hard had gereden, zoals hem en zijn volledig verraste vrouw werd uitgelegd. Voor dit ernstige verkeersdelict zou hij zich voor de rechtbank in Zürich moeten verantwoorden. Volgens het artikel diende de vrouw een klacht in over de slechte behandeling door de Zwitserse ambtenaren. Ook zou de man zich helemaal niet herinneren dat hij ten tijde van dat verkeersongeval überhaupt in Zwitserland was geweest. Niettemin zou hij bereid zijn de boete te betalen, maar de ambtenaren staan erop dat hij tot maandag onder arrest blijft. Nu is de Israëlische ambassade ingeschakeld om de man te helpen zijn 'verrassings­vakantie' te kunnen voortzetten. Een onaangename zaak. Het is ook de reden waarom ik in het buitenland niet graag auto’s huur, want er kan altijd gemakkelijk een misverstand ontstaan. Misschien heeft diezelfde dag nog iemand anders de auto van die Israëli's gebruikt en er te hard mee gereden? Een nogal onplezierige belevenis voor dat echtpaar.

Ik ben tijdens de feestdagen graag thuis in Israël. Alleen hier kun je de feestsfeer pas echt goed voelen. Terwijl ik deze regels schrijf, hoor ik de hamerslagen van onze buurman. Hij is nog bezig zijn soekka te bouwen.

En nu ben ik u nog het weer van vandaag in Israël verschuldigd: Eerst deels bewolkt, later helder zonder belangrijke temperatuur­verandering. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 29 graden, Tel Aviv 29 graden, Haifa 28 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 36 graden, aan de Dode Zee 36 graden, Be'er Sheva 33 graden, Eilat aan de Rode Zee 37 graden. Het waterpeil van het meer van Galilea staat nu op 214,37 meter onder de zeespiegel.

Ik wens u nog een prettige zondag en onze Joodse lezers en vrienden een vrolijk soekotfeest. Dinsdag zijn we er dan weer voor u met berichten over wat hier bij ons in Israël belangrijk is. Het ga u goed, en rij voorzichtig, dat is de moeite waard.

Chag Sameach (Goede feestdag) vanuit Modi’in!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.