Sneltreinverbinding naar Jeruzalem in gebruik genomen

Friday, September 21, 2018 |  Redactie Israel Today
Het nieuwe station van Jeruzalem en de sneltrein­verbinding naar Jeruzalem zijn gisteren door premier Benjamin Netanyahu en minister van Vervoer Israel Katz ingewijd. Voor het eerst reed er een trein van het station Yitzchak Navon naar de luchthaven Ben Goerion.

Omdat het traject van de luchthaven naar Tel Aviv nog niet volledig geëlektrificeerd is, moeten passagiers voorlopig daar overstappen op een dieseltrein om hun reis naar Tel Aviv voort te zetten. De reis van Jeruzalem naar de luchthaven duurt 21 minuten. Vanwege de noodzakelijke overstap duurt de reis naar Tel Aviv ongeveer 45 minuten, maar als de route volledig geëlektrificeerd is, duurt de reis tussen Jeruzalem en Tel Aviv slechts 28 minuten.

Het nieuwe station Yitzchak Navon in Jeruzalem

Ondanks dat de opening van de nieuwe lijn steeds weer werd uitgesteld en de elektrische trein nog niet naar Tel Aviv kan rijden, was de sfeer gisteren feestelijk. Voor de Jeruzalemmers en de toeristen is er nu een nieuwe en zeer snelle verbinding met de luchthaven Ben Goerion. Ook is Jeruzalem nu aangesloten op het moderne en nieuwe spoorwegnet van de Israëlische spoorwegen, al moet je op het vliegveld nog overstappen om je reis voort te zetten.

In totaal werd er 17 jaar gewerkt aan dit megaproject, totdat gisteren de eerste trein eindelijk het station in Jeruzalem kon verlaten, dat 80 meter diep in de grond ligt. De ritten zijn de eerste maanden gratis, maar je moet je voor de reis aanmelden om een zitplaats te krijgen, d.w.z. een kaartje voor 0 Shekel 'kopen'.

Foto's van het Yitzchak Navon treinstation in Jeruzalem (Foto's: Noam Revkin Fenton/Flash90)

Voordat hij in de trein stapte, zei premier Netanyahu: 'Dit is een historisch moment, en ik gebruik deze term zeer zorgvuldig, maar ik heb altijd geloofd dat het mogelijk is om Jeruzalem aan te sluiten op het nationale spoorwegnet en niet via de oude Turkse route, die ik als kind en tiener gebruikte. En nu, na grote inspanningen van de Israëlische regering, het ministerie van Transport en alle betrokken partijen, is nu het moment gekomen. Dit is een nieuw tijdperk voor Jeruzalem en de Staat Israël. Kom en neem deel aan deze rit.'

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.