Hamas streeft naar escalatie bij grenshek Gazastrook

Friday, September 21, 2018 |  Redactie Israel Today
Hamas is geïnteresseerd in een escalatie van de wekelijkse ' mars van terugkeer', verklaarden bronnen uit de Gazastrook aan het nieuwsportaal Ynet. Het doel is om druk uit te oefenen op Egypte en Israël om de besprekingen over een wapenstilstand, die drie weken geleden werden afgebroken, te hervatten.

Afbeelding: Rellen bij het grenshek, een week geleden. (Foto: Abed Rahim Khatib/Flash90)

De reden voor de stilstand in de onderhandelingen is de weigering van de Palestijnse leider Machmoud Abbas om een wapen­stilstands­overeen­komst tussen Hamas en Israël te erkennen als de Palestijnse Autoriteit niet wordt betrokken bij de onderhandelingen. Abbas dreigde de maandelijkse betalingen aan de Gazastrook stop te zetten als Hamas alleen met Israël een wapenstilstand zou bereiken.

In de laatste twee weken zou Hamas de inwoners van de Gazastrook hebben aangemoedigd om de wekelijkse protesten te intensiveren. Iedereen die sinds begin september gewond is geraakt bij de rellen zou een betaling van 200 dollar beloofd zijn. Dit zou de burgers van de Gazastrook ertoe moeten stimuleren om deel te blijven nemen aan de gewelddadige onrust.

Hamas is na een onderbreking van een week ook begonnen, zogenoemde vuurballonnen over de grens naar Israël te sturen. Er ontstonden dus weer wat branden aan de Israëlische kant van de grens. Sommige ballonnen die in Israël geland waren, waren onder andere voorzien van fragmentatie­granaten. Een vuurballon bereikte zelfs het relatief verre Kiryat Gat.

Er zijn de afgelopen dagen ook verschillende pogingen ondernomen om door het grenshek naar Israël te breken, onder meer met behulp van drones.

Afgelopen vrijdag namen enkele duizenden Palestijnen deel aan de wekelijkse rellen. Daarom wordt vandaag opnieuw een vergelijkbaar aantal bij de rellen aan het grenshek verwacht.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.