Groeten uit Israël: Zondagavond begint Loofhuttenfeest

Friday, September 21, 2018 |  Dov Eilon
Goede morgen, beste lezers,

Een bijzonder korte werkweek loopt vandaag ten einde. Net hebben we de vastendag, Yom Kippoer, beëindigd, of we bereiden ons weer voor op de volgende feestdagen. Na het weekeinde begint zondagavond Soekot, het Loofhuttenfeest. Dat betekent een lang weekeinde, en een goede week vakantie voor de schoolkinderen, wat onze jongste zoon natuurlijk fijn vindt. Bovendien is de zomervakantie net ten einde. Volgend jaar zullen de feestdagen duidelijk later beginnen, omdat dit jaar een schrikkeljaar is met een extra maand: in plaats van Adar hebben we de maanden Adar Alef en Adar Bet.

Gisteren waren veel van onze buren al bezig een soeka te bouwen of in elkaar te zetten, afhankelijk van het model dat ze hebben. In winkels en op bijzondere soekotmarkten worden behalve diverse onderdelen voor de soeka ook zogenaamde kant-en-klare soeka’s aangeboden, een soort set, waar alles bij zit wat je voor een fatsoenlijke soeka, loofhut, nodig hebt. De verplichte palmtakken voor het dak van de loofhut worden door de stad aan de bewoners uitgedeeld. De plaatsen waar deze palmtakken worden uitgedeeld, worden tijdig bekendgemaakt. Daarbij 'waarschuwen' de steden hun burgers er ook voor dat ze niet zelf in het park een palmtak moeten gaan halen. Maar helaas gebeurt dat telkens weer. De titelfoto van vandaag toont de Soekot-markt, de 'Shoek Arba’at Haminim,' waar je de vier soorten van de feestbundel kunt kopen, waarover ik u gisteren al schreef.

Ook hotels en restaurants zijn gisteren begonnen met het bouwen van de loofhutten voor hun gasten. Volgende week, de week van Soekot, kan ik misschien een keer samen met u een korte wandeling maken om u Jeruzalem met de vele loofhutten te laten zien.

Opbouwen van een loofhut, dat gaat heel snel

Over het weer is er eigenlijk niets nieuws te melden. Het zou heel aangenaam blijven. De zomer heeft ondanks het begin van de herfst nog geen afscheid genomen. Dat zal ook nog wel even duren.

En hier is het weer voor vandaag in Israël: Helder tot bewolkt, met een lichte temperatuurdaling. De volgende maximum­temperaturen worden veracht: Jeruzalem 27 graden, Tel Aviv 29 graden, Haifa 27 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 35 graden, aan de Dode Zee 36 graden, Be'er Sheva 32 graden, Eilat aan de Rode Zee 36 graden Het waterpeil van het Meer van Galilea is onveranderd en staat op 214,35 meter onder ze zeespiegel.

Ook vandaag zullen er hier bij ons een paar actuele nieuwsberichten zijn. Ik hoop ten zeerste dat de feestdagen bij ons rustig zullen verlopen. In enkele media wordt al gesproken over een mogelijke nieuwe escalatie van de onlusten bij het grenshek naar de Gazastrook. Het ligt aan Hamas. Helaas ligt het lot van de bewoners van Gaza in hun eigen hand.

Ook de relaties tussen Israël en Rusland na het neerschieten van een Russisch verkennings­vliegtuig door het Syrische leger vormen weer de belangrijkste thema’s voor vandaag. Israël werd ervan beschuldigd, het Russische vliegtuig als schild te hebben gebruikt. De Syriërs hadden eigenlijk de Israëlische vliegtuigen in het vizier. De dood van de 15 Russische bemanningsleden is tragisch. Maar de Russen zouden zich bewust zijn geweest van de gevaren in dit gebied. Ik ben benieuwd hoe Syrië er over 5 of 10 jaar uitziet. Zou Assad dan nog steeds aan de macht zijn? Veel deskundigen zijn van mening dat dat nog steeds de beste mogelijkheid zou zijn. We zullen wel zien.

Ook zondag, de vooravond van het Loofhuttenfeest, zullen we u op de hoogte houden van de belangrijkste gebeurtenissen. Tot dan wens ik u ene prettig weekeinde en ene gezegende shabbat. Het ga u goed.

Shabbat shalom vanuit Modi’in!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.