Groeten uit Israël: Het nieuwe jaar kan beginnen

Thursday, September 20, 2018 |  Dov Eilon
Goede morgen, beste lezers,

En nu is hij alweer voorbij, die Yom Kippoer. De dagelijkse sleur keert voor een dag terug. Op mijn wandeling naar de redactie liep ik, zoals altijd, over de Machane-Jehoeda-markt, waar het al vrij druk was. Want we zitten weer voor een lang weekeinde: eerst de shabbat, en dan op zondagavond het begin van het Loofhuttenfeest, Soekkot. Tegenover de markt is vandaag de 'Shoek arba’at hamanim', waar de vier soorten van de plantenbundel voor het feest worden aangeboden: een palmtak, drie mirtetwijgen, twee beekwilgtwijgen en de etrog (citrusvrucht). Daar heb ik vorig jaar al over geschreven.

Maar nu terug naar de Yom Kippoer van gisteren. Het was een dag van absolute rust. Een prachtige gelegenheid om samen in de woonkamer te zitten en, zonder door wat dan ook te worden afgeleid, met elkaar te babbelen. Natuurlijk voel je in de loop van de tijd het vasten, en ik geef toe dat er hier en daar ook wel eens een crisis was. Maar hoe nader de tijd kwam dat we weer mochten gaan eten, des te meer kracht voelde je. Het vasten geeft je een gevoel van een nieuw begin, nadat we ons hadden vrijgemaakt van de lasten van het afgelopen jaar. Zo begon ik vanochtend de dag heel fris en uitgeslapen, ik voelde me helemaal niet moe. Het nieuwe jaar kan beginnen.

In de eerste nieuwsberichten na de vastendag werd – zoals ieder jaar – bericht over het aantal mensen dat zich op Yom Kippoer medisch moest laten behandelen, bijvoorbeeld vanwege de gevolgen van het vasten, vooral bij oudere mensen, of kinderen die bij het fietsen op de lege wegen gewond waren geraakt. Ik herinner me nog de tijd dat onze kinderen klein waren; ik moest toen een paar keer met een van de kinderen naar de spoedeisende hulp vanwege een gebroken arm.

Kinderen gebruiken de autovrije dag voor een fietsritje over de lege wegen, zoals hier in Jeruzalem (Foto: Hadas Parush/Flash90)

Wat het weer betreft, dat is nauwelijks veranderd. De temperatuur was heel prettig, maar desondanks hadden we gisteren thuis de airco aan laten staan. Vanmorgen was het in Jeruzalem met 23 graden heel aangenaam.

En hier is dan het weer voor vandaag in Israël: Geen noemenswaardige weers­verandering. Helder, met voor het jaargetijde normale temperaturen. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 28 graden, Tel Aviv 30 graden, Haifa 28 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 36 graden, aan de Dode Zee 37 graden, Be'er Sheva 33 graden, Eilat aan de Rode Zee 37 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is een centimeter verder gedaald en staat nu op 214,35 meter onder de zeespiegel.

En nu begint er een nieuwe dag. Twee dagen lang heb ik me niet druk gemaakt over actuele nieuwsberichten. Het is goed om je zo een keer te kunnen ontspannen. Maar nu begint het weer. Alles wat voor Israël belangrijk is, kunt u altijd hier op onze webpagina’s vinden. Ik wens u een prettige en rustige donderdag. Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.