Crisis met Rusland heeft gevolgen voor Israëls operationele vermogen in Syrië

Wednesday, September 19, 2018 |  Yochanan Visser
Aan de vooravond van Yom Kippoer is een politieke crisis uitgebroken tussen Israël en Rusland. Dit gebeurde nadat een Russisch Ilyushin IL-20 toestel neergehaald werd door een Syrische S-200 raket, die bedoeld was voor een Israëlische F-16 straaljager die dicht bij het Russische vliegtuig vloog.

Rusland meldde dat de vijftienkoppige bemanning van het IL-20 verkenningsvliegtuig stierf tijdens het incident en veroordeelde Israël onmiddellijk voor het gebruik van het Russische vliegtuig als dekmantel voor de aanval.

Maandagavond om ongeveer 10 uur naderden vier Israëlische F-16 gevechtsvliegtuigen een Syrische of Iraanse militaire faciliteit in de buurt van Latakia in het noordwesten van Syrië, terwijl ze raketten afvuurden op het doelwit.
De Israëlische luchtmacht (IAF) begon de raketaanval toen de F-16 straaljagers over een Frans fregat vlogen, waardoor de Russen dachten dat het Franse marineschip betrokken was bij de aanval.

‘Israëlische vliegtuigen creëerden bewust een gevaarlijke situatie voor schepen en vliegtuigen in het gebied’, aldus een verklaring van het Russische Ministerie van Defensie.
‘Als gevolg hiervan werd de IL-20, waarvan het reflecterende oppervlak van een grotere afmeting is dan dat van de F-16, neergeschoten door een C-200 raket’, aldus de verklaring, die ook aangeeft dat de IAF-vliegtuigen het grotere Russische vliegtuig hadden gebruikt als een schild tegen binnenkomende Syrische luchtdoelraketten.
De Russen meldden ook dat Israël een waarschuwing vooraf had gegeven via een speciale hotline, slechts één minuut voordat de F-16's hun actie begonnen, en de Russen beweerden: ‘zij (de Israëli's) gingen bewust door met deze provocatie’. ‘Dit is absoluut niet in overeenstemming met de geest van het Russisch-Israëlische partnerschap. Wij behouden ons het recht om adequaat te reageren’, waarschuwde het Russische Ministerie van Defensie.

Het incident illustreerde de zeer complexe situatie in Syrië, waar gevechtsvliegtuigen van de door de VS geleide coalitie tegen ISIS, bestaande uit Rusland, Syrië, Turkije en Israël, vluchten en aanvallen uitvoeren in het Syrische luchtruim, terwijl een groot aantal milities en andere strijdkrachten elkaar op de grond bestrijden.
Iran gaat bovendien door met de opbouw van zijn strijdkrachten en blijft ook geavanceerde wapens inzetten in West-Syrië, terwijl de VS en Turkije momenteel proberen hun militaire aanwezigheid in het land uit te breiden.

De Russen hebben een luchtmachtbasis en een marinehaven in het noordwesten van Syrië en hebben hun ultramoderne S-400 luchtafweergeschut in het land ingezet, dat ze maandagavond niet hebben gebruikt. Dit zou een aanwijzing kunnen zijn dat de Russische militairen de situatie wilden de-escaleren. In plaats daarvan kiezen de Russen ervoor om een politieke crisis met Israël te veroorzaken.

De Russische minister van Defensie, Sergei Shoigu, belde zijn Israëlische tegenhanger Avigdor Liberman op en vertelde hem dat Israël volledig verantwoordelijk was voor de ondergang van het IL-20 vliegtuig en de dood van vijftien Russische militairen.
Een paar uur later werd Gary Koren, de Israëlische ambassadeur in Rusland, opgeroepen voor een gesprek met het Ministerie van Buitenlandse Zaken in Moskou.

De crisis zal naar verwachting gevolgen hebben voor het vermogen van Israël om luchtaanvallen uit te voeren tegen Iraanse doelen in Syrië.
Tot nu toe hebben de Russen de IAF-aanvallen op deze doelwitten door de vingers gezien en hebben zij deze alleen maar veroordeeld.
Premier Benyamin Netanyahu heeft veel geïnvesteerd in de relatie met de Russische president Vladimir Poetin om de vrijheid van handelen tegen Iran in Syrië te handhaven. Die vrijheid kan nu veranderen.

De Russische reactie laat zien dat Poetin de dood van vijftien van zijn militairen niet zal negeren en hij beschouwt de Israëlische luchtaanvallen op Iraanse doelen in Syrië nu blijkbaar als een bedreiging voor het Russische leger.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.