Israëlische groep klaagt Hamasleider Haniyeh aan

Wednesday, September 19, 2018 |  Redactie Israel Today
In een verzoekschrift aan het Internationaal Strafhof (ICC) beschuldigt het Jerusalem Institute of Justice (JIJ) Hamas-leider Ismail Haniyeh ervan, dat hij 17.000 kinderen onder de 15 jaar voor militaire doeleinden en als menselijk schild heeft gebruikt.

Afbeelding: Ismail Haniya tijdens een anti-Israëlisch evenement in de Gazastrook (Archieffoto: Abed Rahim Khatib/Flash90)

De krant Israel Hayom meldt dat het Jerusalem Institute of Justice vorige week een tweede rechtszaak heeft aangespannen tegen Hamas-leider Ismail Haniyeh bij het Internationaal Strafhof in Den Haag en hem aanklaagt wegens oorlogsmisdaden. Het proces richt zich op 17.000 minderjarigen die sinds 2016 door Hamas zijn gerekruteerd voor haar strijd tegen Israël. Vorig jaar werd hij al aangeklaagd voor oorlogsmisdaden tijdens Operation Protective Edge (de Gaza-oorlog) in 2014.

Volgens documenten en bewijzen die aan het ICC zijn voorgelegd, beschuldigt de groep Haniyeh ervan dat hij twee fundamentele oorlogsmisdaden heeft begaan.
♦ Ten eerste heeft hij kinderen onder de 15 jaar actief misbruikt voor militaire doeleinden, waarbij hij hen als kindsoldaten inzet en hen aanmoedigt tot het uitvoeren en ondersteunen van terroristische aanslagen.
♦ Ten tweede heeft hij consequent kinderen als menselijke schilden en als militair doelwit gebruikt.
♦ Daarnaast wordt Haniyeh beschuldigd van het wijdverbreide methodologische gebruik van foltering en buitengerechtelijke executies door de Hamas afdeling voor Binnenlandse Veiligheid in Gaza.

Advocaat Uri Morad van JIJ, die de zaak voorlegde aan het ICC, zei dat hij en zijn team 'geloven dat de klacht van het (JIJ) te goeder trouw en zonder voorin­geno­men­heid wordt behandeld'. 'Ons doel is om het publieke en media­discussie in Israël en internationaal in evenwicht te brengen', aldus Morad. 'We willen terroristische organisaties delegitimiseren en echte oorlogs­misdadigers voor het gerecht brengen. Het was de Palestijnse Autoriteit die de deur opende voor het ICC-proces. Zij deden dit om Israël te schaden, maar wij gebruiken deze deur om recht te doen'.

De in Den Haag gevestigde rechtbank werd in 2002 opgericht met als doel het vervolgen van oorlogs­misdaden, misdaden tegen de menselijk­heid en volkenmoord in gebieden waar de daders anders niet voor de rechter zouden komen.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.