Groeten uit Israël: Vanavond begint Yom Kippoer

Tuesday, September 18, 2018 |  Dov Eilon
Goede morgen, beste lezers!

Morgen is het Grote Verzoendag, Yom Kippoer. De meeste Israëlische Joden, ook de niet-religieuze, vasten op die dag. Dat betekent niet alleen niet eten, maar ook niet drinken. De religieuze, maar ook de traditionele en minder strenge Joden, brengen het grootste deel van die dag in de synagoge door. Ik herinner me nog de tijd dat mijn schoonvader nog leefde. Toen deed je dat niet, op Yom Kippoer thuisblijven. Zodoende ben ik een aantal jaren steeds samen met hem naar de synagoge gegaan. Omdat de synagoges op die dag altijd heel goed worden bezocht, is het gebruikelijk dat je voor de hoge feestdagen een zitplaats reserveert, wat natuurlijk gepaard gaat met met het betalen van een gift aan de gemeente. Ook voor mij werd er destijds altijd een plaats gereserveerd. De tijd gaat in de synagoge eigenlijk best snel. Tussen de gebeden geeft de rabbijn een les, waarin over een bepaald onderwerp wordt gesproken en waar ook vragen kunnen worden gesteld. Dit deel bezocht ik altijd heel graag.

En dan, tegen het einde van de dag, wachtte ik altijd gespannen op het moment dat we de synagoge zouden verlaten, waar mijn vrouw en mijn schoonmoeder op ons stonden te wachten. Dan gingen we naar huis en begonnen langzaamaan weer te eten. Dat was altijd een prachtig moment, niet vanwege het eten, maar vanwege het bijzondere moment. Dan hoorde je ook weer de auto’s op straat, het dagelijks leven is weer begonnen.

Later, toen mijn schoonouders er niet meer waren, bleven we met Yom Kippoer thuis. We gingen dan met onze kinderen op de lege wegen wandelen. Voor veel kinderen is Yom Kippoer het fietsfeest. De lege wegen nodigen uit om te gaan fietsen. Helaas gebeuren er elk jaar weer wat ongelukken, die gelukkig meestal goed aflopen. Na afloop van de Yom-Kippoer dag wordt in de nieuwsberichten altijd vermeld hoeveel kinderen bij het fietsen gewond zijn geraakt en hoeveel mensen zich vanwege het vasten medisch moesten laten behandelen. Het is niet voor iedereen goed om volledig te vasten, dat wil zeggen ook niet te drinken. Zo moet iedereen zijn Yom Kippoer doorbrengen zoals hij zich voelt. Op die dag voel je het samenzijn, of je nu een religieuze of een niet-religieuze Jood bent. Althans zo ervaar ik het.

Yom Kippoer afgelopen jaar in Ra’anana

Ik hoop dat het niet te warm gaat worden, want dat maakt het vasten zwaarder. De meteorologen zeiden dat er de komende dagen geen grote veranderingen zullen zijn. Dat is nog eens wat.

En hier is het weer voor vandaag in Israël: Helder tot bewolkt, zonder noemens­waardige veranderingen in de temperatuur, die bij het jaargetijde zal passen. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 29 graden, Tel Aviv 29 graden, Haifa 28 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 36 graden, aan de Dode Zee 37 graden, Be'er Sheva 32 graden, Eilat aan de Rode Zee 36 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is weer een centimeter gedaald en staat nu op 214,34 meter onder de zeespiegel.

En nu wens ik u een rustige en vreedzame dinsdag en 'Gmar Chatima Tova', 'Moge u ingeschreven staan voor het goede [in het Boek des Levens]', zoals je die elkaar op Yom Kippoer wenst. Mocht ik het afgelopen jaar iemand hebben gekwetst hebben, dan vraag ik hem of haar om vergeving. Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.