Netanyahu wil graag volgende verkiezingen winnen

Monday, September 17, 2018 |  Ryan Jones
De volgende algemene verkiezingen van Israël zullen in 2019 worden gehouden, ervan uitgaande dat de huidige regering haar volledige termijn uitdient - een zeldzaamheid in deze gebieden, maar een zeer reële mogelijkheid met nog iets meer dan een jaar te gaan.

In Israël stemt men door een kaartje met de partijnaam in de stembus te doen.

Voorafgaand daaraan lijkt premier Benjamin Netanyahu te manoeuvreren om ervoor te zorgen dat hij zijn staat van dienst als langst dienende leider van Israël voortzet. Deze week stelde Netanyahu voor, de kiesdrempel voor partijen die naar een zetel in de Knesset streven, verlagen tot 2,75 procent (3 zetels). Vlak voor de laatste verkiezingen in 2014 drongen Netanyahu en zijn Likoedpartij aan op het verhogen van deze drempel naar de huidige 3.25 procent (4 zetels).

In die tijd werd Netanyahu er van beschuldigd, dat hij probeerde om de rivaliserende Kadima partij, opgericht door wijlen Ariel Sharon toen hij in 2005 brak met Likoed, en de drie Arabische facties te beletten om in de Knesset te komen. Alle vier de partijen hadden in de vorige verkiezingen moeite gehad om de kiesdrempel te halen, en het verhogen ervan tot 3,25 procent had gemakkelijk hun politieke doodssteek kunnen zijn.

Maar Kadima en de Arabieren overwonnen de uitdaging door (in het geval van de eerste) samen te werken met grotere facties of (zoals de tweede) zich tot één lijst te verenigen.

Wat sindsdien duidelijk is geworden is dat Netanyahu en Likoed minstens evenzeer gemotiveerd werden door het verzwakken en elimineren van kleinere rechtse en religieuze partijen. Deze facties veroorzaken Netanyahu vaak veel meer hoofdpijn dan die aan de andere kant van het politieke spectrum.

Als dat het doel was, dan heeft dat min of meer zo gewerkt. Een aantal kleinere rechtse en/of religieuze partijen slaagden er niet in de kiesdrempel te halen en zaten niet in de 20ste Knesset.

Maar dat had ook een onbedoeld negatief gevolg. De verhoging van de kiesdrempel weerhield de kleinere partijen er niet van om mee te doen, en om stemmen te vergaren. En terwijl de Arabische en linkse partijen bereid waren zich te verenigen om een nederlaag te voorkomen, is zo'n voorstel veel moeilijker te verkopen aan de rechterzijde, vooral bij de verschillende orthodox-Joodse partijen.

De Yachad-partij is een goed voorbeeld van waarom dit een probleem vormt voor Netanyahu. Yachad kreeg 124.984 stemmen in 2014, waardoor het de kiesdrempel net niet haalde. Doordat die stemmen uit de eindstand van geldige stemmen voor Knesset werden geschrapt, kwam er uiteindelijk een verschuiving van het evenredige gewicht, zodat de extreem-linkse Meretz-partij een vijfde zetel kreeg.

Ditmaal lijkt het erop dat Netanyahu de balans liever naar rechts wil willen overhellen, zelfs als dat betekent dat hij te maken krijgt met de eisen van meer kleinere coalitiepartners.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.