Abbas veroordeelt, Hamas prijst dodelijke terreuraanval

Monday, September 17, 2018 |  Redactie Israel Today
De president van de Palestijnse Autoriteit, Machmoud Abbas, zei zondag dat hij het geweld veroordeelt. Dit was zijn reactie op een terreuraanslag waarbij een Palestijnse tiener een man uit Israël doodstak. De verklaring werd bekend gemaakt op een bijeenkomst van Abbas met verschillende voormalige Israëlische politici in Ramallah, waaronder voormalig minister van Justitie Yossi Beilin.

De terreuraanslag gebeurde zondag voor het Harim winkelcentrum bij de Etzion kruising, ten zuiden van Jeruzalem. Het slachtoffer was Ari Fuld, 45 jaar oud, uit de nederzetting Efrat en vader van vier kinderen. Voordat hij instortte slaagt hij erin zijn aanvaller te achtervolgen en neer te schieten. De aanvaller was Khalil Jabarin, een 17-jarige jongen uit Yatta, een dorp ten zuiden van Hebron. Hij raakte licht gewond en werd naar een Israëlisch ziekenhuis gebracht.

Volgens Beilin was Abbas 'zichtbaar boos over de aanval'. Abbas is alleen voorstander van vreedzame oppositie tegen de Israëlische politiek, zo meldt de Times of Israel.

Ook Wafa, de officiële nieuwssite van de Palestijnse Autoriteit, berichtte in een niewusoverzicht over de afwijzing van geweld door Abbas. 'De president van de staat Palestina, Machmoud Abbas, heeft opnieuw bevestigd dat de Palestijnen zich inzetten voor vrede en vreedzaam verzet, aangezien noch moorden, het bouwen van nederzettingen, of het gedwongen verplaatsen van Palestijnen vrede en veiligheid brengen voor enige partij in de regio.

In scherp contrast met de reactie van de Palestijnse Autoriteit beschreef Husam Badran, functionaris van Hamas, de aanval als 'heroïsch'. 'Ons Palestijnse volk ontving vandaag het nieuws van de heroïsche aanval die de revolutionaire Khalil Jabarin heeft uitgevoerd in de nederzetting Gush Etzion ten zuiden van Jeruzalem'.

De terroristische organisatie Islamitische Jihad in Palestina prees de aanslag ook in een verklaring en beschreef het als 'een natuurlijk antwoord op de agressie en misdaden van de zionistische terreur', meldde de website Palestine Today, die is verbonden met de groep.

Inmiddels zijn er berichten dat er aanwijzingen waren voor de dreigende misdaad. De vader vertelde de Palestijnse autoriteiten dat zijn zoon afgelopen zondag niet naar school ging. De PA zag dit echter niet als een reden om de Israëlische autoriteiten te informeren, omdat er daarnaast geen verdere aanwijzingen voor een misdrijf waren.

De moeder van Jabarin ging echter naar de controlepost bij Meitar en vertelde de soldaten dat haar zoon van plan was een terroristische aanslag te plegen, zonder echter specifieke details te noemen. De Israëlische veiligheidstroepen zijn nu van plan om andere leden van de familie te ondervragen om erachter te komen in hoeverre zij op de hoogte waren van zijn plannen.

Ondertussen bereiden soldaten van het Israëlische leger het huis van de familie van de terrorist voor op een eventuele latere vernietiging.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.