Groeten uit Israël: Loofhut herinnert aan woestijnreis

Monday, September 17, 2018 |  Dov Eilon
Goede morgen, beste lezers,

Een droevige ochtend. Alle kranten berichten vandaag op hun titelpagina bijna alleen maar over de mesaanval gisteren in Gush Etzion en de dood van de 45-jarige vader van vier kinderen, Ari Fuld. Ook op de radio en in het ochendnieuws op de tv werd bijna alleen maar daarover bericht. Toen ik vanochtend vroeg begon aan een artikel te werken, kreeg ik bij het schrijven tranen in de ogen. Ik kon ze niet onderdrukken. Ik probeerde me voor te stellen hoe verschrikkelijk het is om ineens je vader te verliezen. Hoe erg moet dat voor zijn vrouw zijn, die nu weduwe is en zich van nu af aan alleen voor de kinderen moet zorgen.

Ari Fuld is het eerste terreurslachtoffer van het nieuwe jaar dat net is begonnen. Misschien heeft het een betekenis dat hij uitgerekend in de dagen tussen Nieuwjaar en Yom Kippoer zijn aardse leven verlaat. Dat zijn immers de meest belangrijke dagen in het Jodendom. Het zijn de dagen dat we ons van onze zonden moeten reinigen; het hoogtepunt, Yom Kippoer, Grote Verzoendag, begint morgenavond. Ik stel me voor hoe dat voor de familie van Ari Fuld moet zijn, om Yom Kippoer zonder hun vader in de synagoge door te brengen. Wie kan zoiets uitleggen? Maar misschien krijgen ze juist op deze belangrijke dagen de kracht die zij nodig hebben om dit immense verlies te verwerken. Hun vader is als held gestorven, tot zijn laatste ademtocht heeft hij tegen terroristen gestreden en daardoor misschien andere mensenlevens gered. Ik kan de familie alleen veel sterkte toewensen voor het verdere leven zonder hun zoon, echtgenoot en vader.

Over Soekkot, het Loofhuttenfeest, wilde ik vandaag eigenlijk schrijven. Als je nu door de straten van Jeruzalem loopt, kun je al overal die kleine hutjes zien (zie titelfoto). Ze staan op trottoirs en op veel kleine balkons, vooral in de stadswijken van de orthodoxe Joden.
In winkels en ook op bussen wordt voor de verschillende loofhutten, de soekkot, reclame gemaakt. Er zijn bepaalde modellen die je heel snel kunt opbouwen. Ze zijn in verschillende groottes verkrijgbaar.
Het is me op de een of andere manier nooit gelukt zo’n snel op te bouwen loofhut te bemachtigen. Lange tijd woonden we in een woning zonder balkon of tuin, en nu zijn al onze kinderen al volwassen. Ik heb ons terras al een paar keer tot een provisorische loofhut omgebouwd, die we toen met de gebruikelijke benodigdheden hebben versierd. Tijdens de huidige soekkotweek zullen we het grootste deel van de tijd maar met zijn drieën thuis zijn, dus we kunnen ook ditmaal wel van een eigen loofhut afzien. Maar ook alle restaurants bouwen een loofhut, een soekkah, voor hun gasten, zodat we vast ook ditmaal in een of andere loofhut zullen zitten.

Wie het zich heel gemakkelijk wil maken, kan zich zo’n opblaasbare loofhut aanschaffen. (Jammer dat die niet 'kosher' is,; een loofhut behoort van natuurlijke materialen te zijn gemaakt).

Precies voor Yom Kippoer, die morgenavond begint, zou het ietsje warmer worden. Dat gebeurt helaas veel te vaak. Uitgerekend op de vastendag is het bijzonder warm. Dat maakt het vasten moeilijker. Wat zou het mooi zijn om op Yom Kippoer eens wat regen te krijgen. Maar daar zullen we nog even op moeten wachten. Overigens hebben de meteorologen ons hoop gegeven op een zeer regenrijke en stormachtige winter. Ik hoop dat ze gelijk hebben.

En hier is het weer voor vandaag in Israël: Helder tot bewolkt, zonder grote veranderingen in de temperatuur, die voor het seizoen normaal zal zijn. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 28 graden, Tel Aviv 29 graden, Haifa 28 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 36 graden, aan de Dode Zee 36 graden, Be'er Sheva 33 graden, Eilat aan de Rode Zee 36 graden. De waterstand van het Meer van Galilea is weer twee centimeter verder gedaald en staat nu op 214,33 meter onder de zeespiegel.

En nu wens ik u een prettige en rustige dag toe. Ik hoop dat Ari Fuld het laatste slachtoffer van deze zinloze terreur is. Helaas ben ik daar niet erg optimistisch over. Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.