Flinke rellen bij Gazastrook, drie Palestijnen gedood

Sunday, September 16, 2018 |  Redactie Israel Today
Bij botsingen tussen zo'n 13.000 Palestijnse demon­stranten op verschillende punten van het grenshek van de Gazastrook en Israëlische militairen zijn vrijdag drie Palestijnen gedood, waaronder een 14-jarige jongen, maakte het ministerie van Volks­gezond­heid van Gaza bekend. Ook een officier van het Israëlische leger raakte licht gewond.

De minister van Volksgezondheid van Gaza zei vrijdag dat ook 30 Palestijnen gewond raakten bij de botsingen met de Israëlische militairen in het noordelijke grensgebied van de Gazastrook

In reactie daarop zei het Israëlische leger dat het noodzakelijk was, geweld te gebruiken om grens­schendingen te voorkomen door de ongeveer 13.000 Palestijnen die zich op verschillende plaatsen in de buurt van het hek hadden verzameld. Sommigen van hen gooiden stenen en molotovcocktails naar de troepen onder de rook van brandende banden.

Een woordvoerder van het Israëlische leger verklaarde ook dat eerder op de dag een poging om de grens over te steken was verhinderd. 'De Israëlische strijdkrachten identificeerden negen verdachten die het veiligheidshek in het zuiden van de Gazastrook overstaken, wat hen ertoe aanzette zich onmiddellijk terug te trekken,' aldus de verklaring.

'Twee buitenposten van Hamas werden ook door een vliegtuig en een tank van het leger aangevallen, als reactie op een aanval waarbij verschillende granaten en explosieven werden afgevuurd op Israëlische soldaten tijdens de rellen langs het veiligheidshek, waardoor een officier werd verwond die medische behandeling nodig had', benadrukte hij. De woordvoerder besloot de verklaring met de uitspraak dat alleen Hamas verantwoordelijk was voor de voortdurende grensrellen.

Ook werd een explosief voorwerp, dat eerder in de week in de directe omgeving van het grenshek werd ontdekt, onschadelijk gemaakt. Het was al de tweede keer in deze week dat een dergelijk object werd ontdekt.

Gedurende het hele weekeinde waren er meldingen van kleine botsingen en incidenten langs het grenshek met de Gazastrook.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.