Erekat: De VS zullen nooit een vredesplan voorstellen

Sunday, September 16, 2018 |  Redactie Israel Today
In een interview met het persbureau Reuters beweerde Saeb Erekat, hoofdonderhandelaar van de Palestijnse Autoriteit, afgelopen zaterdag dat de VS hun langverwachte vredesplan niet in de nabije toekomst zullen presenteren.

In plaats daarvan zouden de VS volgens Erekat proberen de voorwaarden voor toekomstige vredes­onder­hande­lingen eenzijdig vast te stellen.
Erekat beschuldigde de regering-Trump ervan zich aan te sluiten bij de Israëlische visie op de kernpunten van het tien jaar durende conflict en daarmee alle kansen op vrede in het Midden-Oosten te begraven.

'Ik denk niet dat ze ooit een plan zullen presenteren. De hele wereld verwerpt hun ideeën. Zij voeren hun plan al uit door de opdracht te wijzigen,' zei hij. 'Ze vertellen ons “Vrede gebaseerd op de waarheid.” De waarheid van Kushner en de waarheid van Netanyahu is dat Jeruzalem de hoofdstad van Israël is, geen recht op terugkeer voor de vluchtelingen, de nederzettingen zijn legaal, geen Palestijnse Staat [met de grenzen] van 1967 en Gaza moeten worden gescheiden van de Westbank, en dit is absoluut onaanvaardbaar'.

'Het enige wat deze regering sinds haar aantreden heeft gedaan, is Israël en de Palestijnen van het pad van de vrede te halen, de weg van de twee­staten­oplossing,' voegde Erekat eraan toe.

Het vredesplan van de regering-Trump, dat tot op heden nog niet is gepubliceerd en bekend staat als de 'deal van de eeuw', is al verworpen door de Palestijnse Autoriteit.

De voorzitter van de Palestijnse Autoriteit, Machmoud Abbas, weigert de VS te erkennen als een eerlijke bemiddelaar sinds de erkenning van Jeruzalem als Israëlische hoofdstad door Trump afgelopen december.

De afgezant van Trump in het Midden-Oosten, Jason Greenblatt, vertelde Reuters vorige week dat Washington voorbereid was op Israëlische kritiek op het plan en dat beide partijen zich konden voorbereiden op punten in het plan die ze wel en niet zouden willen, ook al gaf hij geen verdere details.

Greenblatt zei ook dat de Amerikaanse onderhandelaars, ondanks de boycot van de Palestijnse leiders, de 'aanloopfase' van het plan waren ingegaan.
Vorige maand schreef Greenblatt in zijn Twitter-account dat beide partijen niet volledig tevreden zullen zijn met het plan van Trump, maar dat het de enige manier is om echte vrede te bereiken.
'Niemand zal volledig tevreden zijn met ons voorstel, maar zo moet het zijn om echte vrede te bereiken. Vrede kan alleen slagen als deze op de werkelijkheid is gebaseerd,' voegde hij eraan toe.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.