Groeten uit Israël: 'Sorry' zeggen voor Yom Kippoer

Sunday, September 16, 2018 |  Dov Eilon
Goede morgen, beste lezers,

We beginnen aan een nieuwe week, de week van Yom Kippoer, Grote Verzoendag, onze grootste feestdag, die dinsdagavond begint. Op die dag wordt er gevast, als onderdeel van de reiniging van de zonden die men het afgelopen jaar wellicht begaan heeft. Yom Kippoer wordt ook door minder religieuze Joden gehouden. Deze dagen van berouw zijn al met het nieuwjaarsfeest begonnen, en op Yom Kippoer bereiken ze hun hoogtepunt.

Zodoende is deze nieuwe week, net als de vorige, een nogal korte werkweek. Ook al vasten we met Yom Kippoer, wil dat nog niet zeggen dat we ons de boodschappen uit de supermarkt voor vrijdag kunnen besparen. In tegendeel, voor het vasten begint, wordt de 'afsluitende maaltijd' gebruikt, die in het Hebreeuws 'Aroechat Mafseket' wordt genoemd. Daarbij moet je er op letten dat je niet te zwaar eet, maar wel genoeg krijgt, en dat je op het einde thee en water drinkt.
De tweede belangrijke maaltijd is dan de maaltijd na het vasten. Daarbij moet je langzaam met eten beginnen, en pas later zwaarder eten nemen. Dus zal ik na de werkdag naar de markt gaan en wat inkopen.

Met ingang van vandaag wordt het begroeten van mensen meestal verbonden met de vraag om vergeving. We vragen onze vrienden en bekenden om vergeving voor het geval dat we hen het afgelopen jaar om een of andere reden hebben gekwetst. Want we willen dit nieuwe jaar rein beginnen, vrij van lasten van het afgelopen jaar. Yom Kippoer is een mooie gelegenheid om onenigheden bij te leggen, ook al is dat niet altijd makkelijk.

Onlangs hoorde ik op de radio een gesprek met iemand die als dienstverlening mensen wil helpen zich tegenover anderen te verontschuldigen. Vaak vertrouwt men zichzelf niet om die bepaalde persoon aan te spreken, bijvoorbeeld uit schaamte of uit angst om afgewezen te worden. De service biedt aan dat een derde zich tot die bepaalde persoon zal wenden om hem de verontschuldiging van de 'klant' over te brengen. Daarmee zou de drempel van de angst worden overwonnen, die er bij veel mensen toe leidt dat ze het na een onenigheid niet meer goed weten te maken.
Toen ik deze berichten hoorde, moest ik eerst wat glimlachen, maar vervolgens bedacht ik dat het helemaal niet zo’n gek idee is. Ook ik heb verschillende keren een situatie meegemaakt waar ik niet wist hoe ik iemand zou moeten benaderen om hem mijn verontschuldiging aan te bieden. Er zijn mensen die het soms gewoon moeilijk vinden om dat ene woord 'sorry' uit te spreken.

Een humoristische video over het woord 'sorry'

Ik wil deze gelegenheid gebruiken om, ook al begint Yom Kippoer pas dinsdagavond, me bij iedereen te verontschuldigen die ik mogelijk door mijn schrijven gekwetst zou kunnen hebben. Het is nooit mijn bedoeling geweest iemand te kwetsen. Maar als iemand zich toch gekwetst voelt, dan vraag ik hem om vergeving.

En nu ben ik u nog het weer voor vandaag verschuldigd. Het is heel lekker de afgelopen dagen, maar tegen Yom Kippoer zal het weer iets warmer worden.
En hier is het weer voor vandaag in Israël: Deels helder tot bewolkt, met een lichte temperatuurstijging in de bergen. De volgende maximum­tempersturen worden verwacht: Jeruzalem 28 graden, Tel Aviv 29 graden, Haifa 28 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 35 graden, aan de Dode Zee 36 graden, Be'er Sheva 32 graden, Eilat aan de Rode Zee 36 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is ongewijzigd en staat op 214,31 meter onder de zeespiegel.

Ik wens u een prettige en rustige zondag. Hier bij ons begint er een nieuwe werkdag. We zullen u ook vandaag weer in onze berichtgeving informeren over alles wat er in Israël belangrijk is. Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.