Trump tot Palestijnen: Bijt niet in de hand die u voedt

Friday, September 14, 2018 |  Redactie Israel Today
Ondanks het feit dat de Palestijnse Autoriteit volledig afhankelijk is van de goede wil van Israël, de Arabische Staten en de westerse mogendheden, lijkt het erop dat de Palestijnse Autoriteit haar best heeft gedaan om elk van hen van zich te vervreemden. En dat is ironisch, omdat veel van de diplomatieke inspanningen van de Palestijnse leiders gericht zijn op het isoleren van Israël.

Afbeelding: Palestijnse demonstranten verbranden een foto van de Amerikaanse president Donald Trump. (Foto: Abed Rahim Khatib/ Flash90)

De redenen van Israël om de Palestijnse Autoriteit te wantrouwen zijn duidelijk. En talrijke verklaringen van Arabische leiders in het Midden-Oosten in de afgelopen jaren laten zien dat ze niet heel positief denken over Machmoud Abbas en zijn regime, zelfs als ze zich blijven inzetten voor de 'Palestijnse zaak'.

Maar het grootste deel van het jaarlijkse inkomen van de PA komt uit het Westen, en een groot deel daarvan werd vroeger geleverd door de Verenigde Staten. Maar niet meer.

In de afgelopen weken heeft de Amerikaanse president Donald Trump de Amerikaanse financiële hulp aan de Palestijnen aanzienlijk verminderd. Vrijdag publiceerde de New York Times een interview met Trump's schoonzoon en buitenlandse beleidsadviseur Jared Kushner, waarin hij de Palestijnen op een effectieve manier waarschuwde om te stoppen met het bijten in de handen die hen voeden.
'Niemand heeft recht op de buitenlandse hulp van Amerika,' zei Kushner over de vijandigheid van de Palestijnse leiders tegenover de regering-Trump.

Kushner verklaarde ook de ongekende stappen van dit Witte Huis inzake het Israëlisch-Palestijnse conflict, zoals het erkennen van de claim van Israël op Jeruzalem en het eisen dat de Palestijnse vluchtelingen onderworpen zijn aan dezelfde reeks regels als elke andere vluchtelingpopulatie op aarde.
'Er waren te veel valse realiteiten die werden geschapen - die mensen aanbidden - die volgens mij veranderd moesten worden,' zei Kushner. 'Het enige wat we doen is de dingen aanpakken zoals we ze zien en niet bang zijn om de juiste dingen te doen. Ik denk dat je daardoor een veel grotere kans hebt om daadwerkelijk een echte vrede te bereiken'.

In het commentaar weerklonk wat de Israëlische leiders al jaren zeggen: dat de harde standpunten van de Palestijnen en de stilzwijgende aanvaarding ervan door de internationale gemeenschap een onbegaanbare blokkade naar de vrede hadden veroorzaakt.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.