Israëlische Judoka nu met Israëlische vlag in Abu Dhabi

Friday, September 14, 2018 |  Redactie Israel Today
Nadat de Israëlische judo-delegatie vorig jaar deelnam aan een wedstrijd in Abu Dhabi zonder de Israëlische vlag en andere symbolen van de Joodse Staat, mogen ze dit jaar, net als elke andere delegatie, met de vlag van hun thuisland deelnemen aan de volgende Grand Slam wedstrijd in de hoofdstad van de Verenigde Arabische Emiraten.
In het geval van een overwinning zal het Israëlische volkslied te horen zijn en niet het lied van de Internationale Judo Federatie, zoals vorig jaar het geval was.

De Internationale Judo Federatie had Abu Dhabi en Tunesië geschorst van toekomstige competities als ze niet toestaan dat delegaties met hun nationale symbolen op wedstrijden verschijnen. De Verenigde Arabische Emiraten hebben gehoor gegeven en hebben hun beslissing teruggedraaid.

De Internationale Judo Federatie verklaarde toen dat vanaf nu alle landen, inclusief Israël, met hun nationale symbolen aan de wedstrijd mogen deelnemen. In de verklaring bedankte de vereniging de Arabische Emiraten voor hun belangrijke stap in het bevorderen van vreedzame betrekkingen tussen landen.

De voorzitter van de Internationale Judo Federatie, Marius Weiser, heeft de afgelopen jaren ervoor gezorgd dat Israëlische judoka's kunnen deelnemen aan de wedstrijden in Abu Dhabi en Tunesië zonder te worden gediscrimineerd.

In Israël waren ze zeer tevreden. De voorzitter van de Israëlische Judo Federatie, Moshe Ponty, bedankte de Internationale Federatie en haar voorzitter. 'Weiser heeft bewezen dat hij een echte vriend is van de Israëlische Judo Federatie en dat hij niet bang is om vergaande stappen te zetten voor de sport.' Hij bedankte ook de Israëlische minister van Cultuur en Sport, Miri Regev, voor haar werk achter de schermen. Na de wedstrijd, waar Israël zonder vlag was begonnen, had ze zich tot de voorzitter van de Internationale Judo Federatie gewend.

'We hebben twee jaar gewerkt om dit te bereiken. Ik was bereid om kritiek te aanvaarden omdat ik wist dat we op de lange termijn en op een rustige manier het doel zouden bereiken om de Israëlische vlag overal te kunnen tonen. Ik ben erg blij,' zei Ponty.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.