Groeten uit Israël: Songfestival terecht in Tel Aviv

Friday, September 14, 2018 |  Dov Eilon
Goede morgen, beste lezers,

Het is alweer vrijdag, na net twee werkdagen wachten we vanavond alweer op de shabbat. Je zou daar bijna aan kunnen wennen. De hele maand september zal zo doorgaan, een paar werkdagen, dan Yom Kippoer (Grote Verzoendag), dan een dag op de redactie, en dan weer een verlengd weekeinde.
Sommige buren zijn nu al begonnen de loofhut te bouwen voor Soekot, het Loofhuttenfeest, dat over iets meer dan een week begint. En dan is er ook weer schoolvakantie, een hele week lang.

Omdat bij ons de koelkast vanwege de feestdagen nog steeds overvol was, hoefde ik voor dit weekeinde bijna niets in te kopen. Zo heb ik gisteren al een heel klein beetje ingekocht, waardoor ik me de gang naar de supermarkt op vrijdag kon besparen. Alleen heb ik daardoor geen krant voor het weekeinde kunnen kopen. Dat zal ik na het schrijven van dit artikel nog doen, want een weekeinde zonder de dikke vrijdagkrant kan niet. Dat hoort gewoon bij het weekeinde.

Het weer was de afgelopen dagen heel lekker. Het is een beetje koeler geworden, in Jeruzalem zouden de temperaturen zelfs beneden de 30 graden blijven. Dat is nogal wat. In Modi’in zullen we tot 31 graden toch nog wat moeten transpireren.

En hier is het weer voor vandaag in Israël: Gedeeltelijk bewolkt tot helder, met een daling van de temperaturen, die nu bij het jaargetijde passen. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 27 graden, Tel Aviv 29 graden, Haifa 28 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 36 graden, aan de Dode Zee 38 graden, Be'er Sheva 32 graden, Eilat aan d eRode Zee 37 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is twee centimeter verder gedaald en staat nu op 214,31 meter onder de zeespiegel.

Eurovisie 2019 gaat nu werkelijk in Tel Aviv plaatsvinden. Ik weet dat velen van u zich niet echt voor dit evenement interesseren, maar voor een klein land als Israël is een evenement zoals het Eurovisie Songfestival, dat vele duizenden toeristen naar het land zal brengen, van grote betekenis. Het brengt niet alleen geld in het laadje, maar het is ook een gelegenheid om het land te presenteren aan de bezoekers. Het is een gelegenheid het ware Israël te tonen en de vele negatieve vooroordelen af te breken die er over Israël zijn.

Een paar dagen geleden werd er een brief gepubliceerd die door ongeveer 140 Europese kunstenaars was ondertekend. In die brief werd opgeroepen om de Eurovisie in Israël te boycotten. Ik heb me flink aan die brief geërgerd. Aam de anderen kant moest ik ook glimlachen. Ik vroeg me af hoe makkelijk het zou zijn om je door foute informatie te laten verblinden. Zo hebben de jonge zangeressen Lorde en Lana del Rey zich door BDS-aanhangers laten verleiden hun geplande concerten in Israël af te gelasten. Als je dan hun argumenten daarvoor hoort, wordt je duidelijk dat ze eigenlijk geen idee hebben waar ze over spreken. Zo wilde bijvoorbeeld Lana del Rey alleen naar Israël komen als ze ook in 'Palestina' voor haar fans zou kunnen optreden. Daarbij probeer ik me voor te stellen hoe zo’n concert in Gaza er uit zou zien. Mij is duidelijk dat de meeste 'boycotters' van Israël geen idee hebben hoe het er hier bij ons uitziet. Hier in Israël wordt op dergelijke afzeggingen van concerten ook vrij onverschillig gereageerd, afgezien van de vorderingen na teruggave van het geld voor de concertkaartjes.

Netta wint het Eurovisie Song Festival. 'Volgend jaar in Jeruzalem!'

Toen Netta de Eurovisie in mei won, zei ze: 'Volgend jaar in Jeruzalem!' Ik was er van overtuigd dat Jeruzalem als locatie in aanmerking zou komen, net zoals bij de twee vorige gelegenheden, in 1979 en 1999. Ook voor de Eurovisie 1999 was er onenigheid over de optredens op shabbat. Maar uiteindelijk liep alles perfect op het podium. Ik werkte destijds bij de Israëlische televisie en heb aan de voorbereidingen meegewerkt. Als beloning daarvoor mochten wij de generale repetitie bijwonen, die op shabbat plaatsvond.

Als ik daar zo over nadenk, is het eigenlijk helemaal niet zo slecht als de wedstrijd ook eens in Tel Aviv plaatsvindt. Een land dat al meerdere keren gastheer van de wedstrijd was, kan ook wel eens een andere stad presenteren. En ik moet toegeven dat Tel Aviv, zoals zijn karakter nu is, ook beter bij Eurovisie past. Zo kan ik me ook vinden in de worden van de burgemeester van Tel Aviv, Ron Huldai. Tel Aviv is een stad met bruisende energie en vrijheid. Ik ben er zeker van dat het een prachtige Eurovisie wordt, met heel veel bezoekers uit het buitenland, die verliefd zullen worden op Tel Aviv en Israël.

EXPO Tel Aviv, hier zal het Song Festival plaatsvinden

En nu wordt het tijd om me op het weekeinde en de shabbat voor te bereiden. Schakelt u ook maar in een lagere versnelling en verheugt u zich in een hopelijk rustig en ontspannen weekeinde. En natuurlijk een gezegende shabbat. Het ga u goed.

Shabbat shalom vanuit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.