Video van de dag: Eurovisie 2019 komt in Tel Aviv

Friday, September 14, 2018 |  Redactie Israel Today
Het Eurovisie Songfestival wordt op 14, 16 en 18 mei 2019 in Tel Aviv gehouden. Dit werd donderdag officieel bekend gemaakt door de Israëlische publieke omroep KAN en de European Broadcasting Union (EBU).

De stad Tel Aviv gaf vervolgens een verklaring uit: 'De gemeente Tel Aviv-Jaffa is verheugd officieel te kunnen meedelen dat het Eurovisie Songfestival 2019 zal plaatsvinden in Tel Aviv. Dit is de eerste keer dat Tel Aviv deze show presenteerde, die vorig jaar 186 miljoen kijkers trok.
De European Broadcasting Union (EBU) en de Israeli Public Broadcasting Corporation (KAN) hebben Tel Aviv gekozen als de beste gaststad voor dit komende Eurovisie Songfestival. Tel Aviv is het financiële en culturele centrum van Israël; een internationaal centrum van kunst en creativiteit, handel en economie, media en wetenschap. Het is een stad die pluralisme en tolerantie viert en de vele gemeen­schappen die deel uitmaken van haar unieke menselijke mozaïek liefdevol omarmt.

Het besluit werd genomen na een uitgebreide inspectie en evaluatie van de voorzieningen van de stad. Zoals overeengekomen zal de stad Tel Aviv-Jaffa de locatie financieren: Paviljoenen 1 en 2 in het 'EXPO Tel Aviv International Convention Center', waar de drie belangrijkste evenementen zullen plaatsvinden, waaronder: twee halve finales en de finale, die live zal worden uitgezonden naar miljoenen kijkers over de hele wereld'.

De burgemeester van Tel Aviv-Jaffa, Ron Huldai, zei: 'De stad Tel Aviv-Jaffa is verheugd het Eurovisie Songfestival 2019 te organiseren. Eurovisie past perfect bij onze stad, die internationaal bekend staat om haar bruisende energie, creatieve geest, levendige culturele scène en vrijheid. We kijken uit naar een gelukkig non-stop evenement in de geest van Tel Aviv-Jaffa! Wij zijn ervan overtuigd dat wij in samenwerking met 'KAN' een van de meest ongelooflijke Eurovisie-wedstrijden aller tijden zullen produceren'.

Drie Israëlische steden hadden zich kandidaat gesteld voor het ontvangen van Eurovisie: Jeruzalem, waar de wedstrijd al twee keer heeft plaatsgevonden (1979 en 1999), Eilat en Tel Aviv. Het feit dat deze keer Tel Aviv en niet Jeruzalem als locatie werd gekozen, kan te maken hebben met het feit dat het in Tel Aviv gemakkelijker is om te voldoen aan de eisen van de European Broadcasting Union ( EBU). Een van de vereisten was om te kunnen repeteren voor de wedstrijd op de Shabbat, iets wat noodzakelijk is voor het succesvol verlopen van het evenement. In Jeruzalem waren er al stemmen van de orthodoxe Joden om de repetities op Shabbat niet toe te staan.

Tegelijkertijd verzekerde de burgemeester van Tel Aviv, Ron Huldai, al vóór de beslissing dat zijn stad alles zou doen om het goede verloop van de wedstrijd te waarborgen en ook bereid zou zijn bij te dragen aan de financiering van het evenement, dat tienduizenden toeristen naar de stad zal brengen. En ook het feit dat Jeruzalem al twee keer het Eurovisie Songfestival had georganiseerd, leidde tot de beslissing om ditmaal Tel Aviv te kiezen als organisator.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.