Palestijnen boos na sluiting PLO-kantoor in Washington

Thursday, September 13, 2018 |  Redactie Israel Today
De Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO) meldde maandag al dat de VS van plan is haar vertegenwoordiging in Washington te sluiten. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigde deze stap later en verklaarde dat de Palestijnse Autoriteit consequent had geweigerd om met de Amerikaanse regering samen te werken of vredesbesprekingen met Israël te ondersteunen.

'We hebben het bureau van de PLO toegestaan om operaties uit te voeren die het doel van een duurzame en alomvattende vrede tussen Israëliërs en Palestijnen ondersteunen, sinds een eerdere vrijstelling in november 2017 afliep,' verklaarde een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Vorig jaar verraste de regering Trump de PA met een verklaring van de toenmalige Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson, die erop wees dat de PA de Amerikaanse wet zou schenden door Israëli's voor het Internationaal Strafhof te brengen wegens misdaden tegen Palestijnse Arabieren. Volgens hem moest dit leiden tot de sluiting van de PLO-missie in Washington.

De Israëlische minister van Energie en Water, Yuval Steinitz van de Likoedpartij, die ook lid is van het veiligheidskabinet, verwelkomde het besluit van de Amerikaanse regering. 'Ik ben verbaasd dat de beslissing niet eerder is genomen,' zei hij in een interview met Radio 103FM. 'De Palestijnen zijn al te ver gegaan in hun publieke weigering om de vredes­bespre­kingen te hervatten'.

John Bolton, Amerikaans nationaal veiligheidsadviseur, sprak maandag tijdens een persconferentie ook over de sluiting van de PLO-vertegenwoordiging. Hij zei dat de stap van de VS het doel, een vredesverdrag tussen Israël en de Palestijnen, niet in de weg zou staan, en dat de regering-Trump binnenkort haar plan voor het Midden-Oosten zou bekendmaken.

Volgens Bolton was de doorslaggevende factor voor de sluiting van de PLO-vertegenwoordiging de herhaalde pogingen van de PLO om Israël bij het Internationale Strafhof (ICC) aan te geven voor zijn behandeling van de Palestijnen, en daarmee een onderzoek in te leiden. De Palestijnen zeiden dat ze vrij waren om naar het ICC te gaan. Zij zien de geplande sluiting van de PLO-missie als een nieuwe pressietactiek van de regering-Trump, die de betalingen aan UNRWA, het VN-agentschap voor Palestijnse vluchtelingen, en ziekenhuizen in Oost-Jeruzalem, dat de Palestijnen als hoofdstad van een toekomstige Staat willen, al heeft verminderd.

'Wij onderstrepen dat de rechten van het Palestijnse volk niet te koop zijn, dat we niet zullen bezwijken voor Amerikaanse dreigementen en intimidatie', aldus de Palestijnse functionaris Saeb Erekat in een verklaring. 'Daarom roepen wij het Internationaal Strafhof op om onmiddellijk een onderzoek in te stellen naar Israëlische misdrijven' (artikel).

Bezuinigingen
Bovendien had Trump vorige week opdracht gegeven om 25 miljoen dollar, die bestemd waren voor de bevoorrading van de Palestijnen in Oost-Jeruzalem, elders te verdelen.

De Palestijnen hebben met ontzetting gereageerd op de bezuinigingen op de Amerikaanse financiering en hebben gewaarschuwd dat dit tot meer armoede en woede zou kunnen leiden - twee van de factoren die hun decennialange conflict met Israël voeden.

'Dit besluit zal leiden tot ernstige liquiditeitsproblemen in de ziekenhuizen en zal noodzakelijkerwijs leiden tot vertragingen in levensreddende en andere dringende behandelingen', aldus Walid Nammour, hoofd van een netwerk van zes getroffen ziekenhuizen, maandag tegen verslaggevers. 'In totaal brengt het besluit de gezondheid van 5 miljoen Palestijnen in gevaar.'

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.