'President Trump bekritiseert VN, maar heft die niet op'

Thursday, September 13, 2018 |  Redactie Israel Today
De Israëlische ambassadeur bij de Verenigde Naties, Danny Danon, sprak in een interview voor de Israëlische publieke omroep KAN over het nieuwe vredesplan van de Amerikaanse president Donald Trump, dat binnenkort wordt gepubliceerd.

Afbeelding: Danny Danon tijdens een bijeenkomst van de VN (Archieffoto Avi Ohayon/GPO)

'President Trump wil graag een [vredes]proces in de regio bevorderen. We zullen niet alles wat ons wordt gepresenteerd fijn vinden, maar we kunnen er wel over onderhandelen,' zei Danon. Over de Palestijnse bereidheid tot vredesonderhandelingen zei hij: 'De Palestijnen verwerpen niet alleen de vredesvoorstellen, ze beschimpen ze ook.'

Danny Danon werd ook bevraagd over de situatie van Israël voor het begin van de Algemene Vergadering van de VN. 'Afgezien van de kritiek die wij op de VN hebben, is deze organisatie belangrijk. De Verenigde Staten weten dat de Amerikaanse president de VN niet opheft, maar bekritiseert'.

'Trump zal niet alleen deelnemen aan de Algemene Vergadering, maar ook aan de Veiligheidsraad. Het zal zeer interessant zijn om te zien hoe hij een bijeenkomst over de Iraanse dreiging zal leiden tijdens het Loofhuttenfeest,' zei Danon.

Op de vraag of Israël zich voorbereidt op een nieuwe anti-Israëlische resolutie van de VN, antwoordde de Israëlische VN-ambassadeur: 'Wij bereiden ons voor op een Palestijns initiatief buiten de Veiligheidsraad. Ik neem aan dat ze een onderwerp zoeken om Israël mee aan te vallen. Dit kan bijvoorbeeld de komende ontruiming van het dorp Khan al-Ahmar of de ineenstorting van de UNRWA zijn. Het zal een verklarende resolutie zijn die geen enkele betekenis heeft.'

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.