Groeten uit Israël: 25 jaar Oslo-Akkoorden

Thursday, September 13, 2018 |  Dov Eilon
Goede morgen, beste lezers,

Het is donderdag, weer nadert een lange werkweek zijn einde…, ach, dat klopt helemaal niet! Gisteren was ik voor het eerst deze week hier op onze redactie in Jeruzalem, en nu begint alweer het weekeinde en de voorbereiding op de shabbat. Ook de tv-presentatoren van de ontbijt­televisie toonden zich vanochtend wat in de war. Vandaag, donderdag, voelde aan als een maandag. Ja, die feestdagen midden in de week kunnen ons wat uit ons ritme halen. Maar dat stoort niemand, de periode van de feestdagen is een bijzondere tijd. Je hebt dan tijd voor het gezin en de familie, je gaat bij elkaar op bezoek en vergeet daarbij de dagelijkse problemen.

Dit weekeinde zullen we bij ons thuis echter met zijn drieën zijn, want onze dochter is met shabbat in het leger. En dat vindt ze helemaal geen bezwaar, in tegendeel zelfs, ze is daar heel graag. Ze voelt zich daar prima met haar vrouwelijke en mannelijke kameraden. En daar zijn we blij mee. Met Yom Kippoer zal ze dan wel thuiskomen. Bijna niet te geloven dat ze al de helft van haar diensttijd bij het leger erop heeft zitten.

Over het weer valt niet zoveel te zeggen. Over een temperatuurdaling schrijven is al wat zeldzaam, want het maakt eigenlijk niets uit of het in Tiberias nu 40 of 38 graden wordt. Bovendien ziet de lucht er ’s ochtends vroeg al best herfstachtig uit. Sinds een paar dagen is het zelfs nog donker als mijn wekker afgaat. Nou, wanneer wordt het eindelijk weer eens koel, dat wil zeggen ècht koel?

En hier is het weer voor vandaag in Israël: Gedeeltelijk bewolkt tot helder, met een daling van de temperaturen, vooral in de bergen en in het binnenland. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 30 graden, Tel Aviv 30 graden, Haifa 29 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 38 graden, aan de Dode Zee 39 graden, Be'er Sheva 33 graden, Eilat aan de Rode Zee 38 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is weer een centimeter verder gedaald en staat nu op 214,29 meter onder de zeespiegel.

U hebt vast wel gemerkt dat het momenteel bij ons in Israël best rustig is. In de media wordt bericht over de strijd tussen de VS en de Palestijnen. En ook de nieuwe iPhones kregen vandaag ruimte op de titelpagina’s van de kranten.

Het eerste van de Oslo-Akkoorden, nu 25 jaar geleden officieel ondertekend in Washington, werd ook in het nieuws genoemd. Een van de titels daarboven luidde 25 jaar van naïviteit. Daar zit wat in. Ik herinner me die nog nog heel goed, 13 september 1993, want die dag waren we bezig naar onze eerste woning te verhuizen. Op de achtergrond hoorden we op de radio het nieuws over de op handen zijnde ceremonie van de ondertekening in Washington.

Deze overeenkomst heeft ons alles behalve gerust gesteld. We maakten ons zorgen. 'Dat gaat niet goed,' zei ik toen onderweg naar onze nieuwe woning. Mij was niet duidelijk hoe men plotseling geweren aan voormalige terroristen kan geven, die politieagenten van de Palestijnse Autoriteit zouden worden. En helaas is het ook niet goed gegaan.

Tegenwoordig weet eigenlijk niemand hoe het verder moet gaan, de fronten zijn verhard. De Palestijnen zullen nooit een Staat zonder Jeruzalem accepteren, en Israël zal nooit een Palestijnse Staat met Oost-Jeruzalem als hoofdstad accepteren. Zo zal het wel altijd blijven doorgaan. Er wordt al 3000 jaar om Jeruzalem gevochten, waarom zou dat ineens anders worden?

Bij het zoeken naar video’s heb ik een paar nieuwe video’s van het Dizengoffplein gezien. Het is nu bijna klaar. Wie al eens in Tel Aviv is geweest, kent vast wel de vuurspuwende kleurige fontein, die hoog boven het Dizengoffplein stond. Hij werd een symbool voor de stad, maar de burgers beviel dit plein niet. Ook de fontein werd vaak bekritiseerd. Jaren later besloot de stad dan om het plein weer zo vorm te geven als het vroeger ooit was. Hier zijn wat foto’s te zien van de geschiedenis van het plein. En zo ziet het er daar momenteel uit:

Het nieuwe Dizengoffplein een paar dagen geleden

En nu wens ik u een prachtige en rustige donderdag. Het ga u goed.
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.