Palestijnen naar het Inter­natio­naal Straf­hof in Den Haag

Wednesday, September 12, 2018 |  Redactie Israel Today
Nadat het Israëlische Hooggerechtshof de sloop van een illegaal bedoeïenendorp had toegestaan, hebben de Palestijnen zich nu tot het Inter­natio­naal Straf­hof in Den Haag gewend om Israël aan te klagen voor oorlogsmisdaden vanwege de geplande sloop van het dorp.

Afbeelding: Het bedoeïenendorp Khan al-Ahmar (Foto: Wisam Hashlamoun/Flash90)

Het Bedoeïenendorp Khan al-Ahmar ligt ten oosten van Jeruzalem in de buurt van de nederzetting Kfar Adumin. Volgens Israël is het dorp illegaal gebouwd en moet het nu worden afgebroken. De inwoners van het dorp werd aangeboden zich op 12 kilometer van het dorp te vestigen, wat ze echter weigerden. Ze klaagden er ook over dat het onmogelijk was om van Israël bouw­vergun­ningen voor huizen te verkrijgen, en dat de sloop van hun dorp plaats zou moeten maken voor een nieuwe Joodse nederzetting.

Het Hooggerechtshof oordeelde dat hen geen enkel bewijs was voorgelegd om het vernietigen van een eerdere uitspraak te rechtvaardigen, zodat er geen twijfel bestond over de onrechtmatigheid van het bouwen van huizen op die plaats.

In de afgelopen dagen werden de protesten tegen de geplande sloop van het dorp steeds sterker.

Nu hebben de Palestijnen een nieuwe klacht tegen Israël voorbereid. Het Internationaal Strafhof in Den Haag moet de door Israël geplande vernietiging van het dorp onderzoeken, zei de secretaris-generaal van de PLO, Saeb Erekat. Ze willen zich ook tot andere internationale instanties wenden, zei hij.

Israël veroordeelt al lange tijd de Palestijnse inspanningen om zijn conflict te globaliseren. Zij zouden zich met valse beschuldigingen tot externe instanties wenden. Het Internationaal Strafhof is evenmin bevoegd, aangezien Israël geen lid is van dat hof.

Ook de VS is niet tevreden over de stap van de Palestijnen en heeft het Internationaal Strafhof gedreigd met sancties als het een onderzoek instelt tegen de VS, Israël of andere bondgenoten. John Bolt, veiligheidsadviseur van de Amerikaanse president, zei dat het Internationaal Strafhof al dood was voor de VS.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.