Video: Een verrassende gast aan de feesttafel

Monday, September 10, 2018 |  Redactie Israel Today
Het is in Israël gebruikelijk om elkaar enkele dagen voor het nieuwe jaar een vrolijk feest en een goed nieuw jaar te wensen. Met name politici maken van de gelegenheid gebruik om hun potentiële kiezers toe te spreken en hen een goed nieuw jaar te wensen.

Premier Benjamin Netanyahu toont in een humoristische video, die hij op zijn Facebook-account heeft gepubliceerd, de prestaties van Israël onder zijn leiding. Daarvoor presenteert hij zich als gast aan de feesttafel van een Israëlische familie.

Zoals het hoort, komt hij met een pan met een bijdrage voor het feest, en hij wenst de familie en een goed nieuw jaar. 'Een uitstekend jaar', legt hij uit aan de familie en begint dan de successen van het afgelopen jaar samen te vatten.

'Een jaar waarin we 70 jaar van de Staat Israël hebben gevierd, een jaar van nationale bloei, een jaar waarin we onze betrekkingen met de wereldleiders hebben versterkt, een jaar waarin de Amerikaanse ambassade naar Jeruzalem is verhuisd, een jaar waarin de Israëlische economie haar hoogtepunt heeft bereikt, een recordjaar bij het bruto nationaal inkomen, een jaar waarin het werkloos­heids­cijfer zijn laagste punt bereikte, een jaar waarin de verschillen tussen de bevolkings­lagen werden verminderd, een jaar waarin de infra­structuur een hoogtepunt bereikte......'

Dan begint de familie de eindeloze lijst van successen van vorig jaar beu te worden, maar de lijst gaat maar door.
Netanyahu vervolgt: 'Het is dankzij jullie dat we een uitstekend jaar hebben gehad en we een nog beter jaar zullen hebben'.

Op dat moment voelt de vader van de familie dat de toespraak af is en applaudisseert voorzichtig. Dan nodigt de moeder uit om te eten, maar de zoon antwoordt: 'Hij heeft mijn hoofd al opgegeten' (Hebreeuwse zegswijze, als er te veel op iemand in werd gepraat).

En dan herinnert Netanyahu zich dat hij nog niet over onderwijs heeft gesproken. 'Onderwijs, ik had het niet over onderwijs.' Daarna begon een nieuwe ronde van opsomming van de prestaties van Israël.

Uiteindelijk noemt de moeder de mooie Perzische rijst die de premier meebracht naar het feestmaal. 'U moet me het recept daarvoor geven', vraagt ze aan Netanyahu.

'Met plezier,' was zijn antwoord. Daarna pakt hij een ordner, die aan de ordners moet herinneren die de Mossad uit Teheran had meegebracht, waarin de Iraanse kernwapenplannen zijn opgetekend. Netanyahu zoekt het recept, maar lijkt de verkeerde ordner te hebben meegebracht.

Gelukkig Nieuwjaar!

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.